Fysiske krav for sivile

Nå må sivile i Hærens staber og sivile verkstedsfolk også bestå fysiske krav.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over syv år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det er helt kurant. Men jeg tror noen vil slite med å klare kravene, sier fagarbeider Morten Kristiansen (53).

Han er til daglig å finne på Setermoen tekniske verksted (SMTV), hvor han jobber med Leo. I disse dager er han på Porsangmoen og mekker kjøretøyer under øvelse Joint Viking. Det lille lokale verkstedet har fått forsterkninger fra Troms og fra Bjerkvik. Og det er nettopp for å kunne klare seg i internasjonale misjoner og ekspedisjoner her hjemme​​ at kravene er satt.

­Det kom reaksjonen da verkstedformannen på Setermoen leste opp e-posten han fikk nylig om fysiske krav. Men Kristiansen tror det mest er de som er glad i potetgull og brus som reiser bust:

–  De som ikke er vant til å røre på seg kan nok synes dårlig om den nye bestemmelsen. 

​​– Men kravene er lavere enn for befalet, og du kan velge mellom sykling, løping og andre grener. Klarer man ikke kravene etter gjentatte forsøk, kan det bli snakk om flytting til en stilling uten fysiske krav. Men hvordan dette skal gjøres i praksis er en annen sak.

Selv har 53-åringen tjenestegjort både i Libanon og Afghanistan, og synes det er ​​​fornuftig at det stilles krav. Han trener både i og utenfor arbeidstida, men det gjør ikke flertallet på SMTV.

– Det er ofte behov for styrke også på verkstedet. I Forsvaret kan man trene to timer i uka i arbeidstida, og kanskje er det nye kravet en grunn til endelig å få laga et treningsrom på SMTV, antyder fagarbeideren.​

​ 

Powered by Labrador CMS