Endelig vinter for amerikanerne

Det amerikanske marineinfanteriet(USMC) måtte til Finnmark for å finne vinterføre.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over syv år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Inni Brennelvdalen ved Lakselv møter vi Cody Michael Hardrick. Han er visekorporal og ligger i ei stilling og sikrer med god utsikt mot ingenmannsland. 

Soldaten i US Marines hadde forventet mer kulde i Norge:

– Foreløpig har ikke klimaet plaget meg i det hele tatt. Jeg kommer fra Michigan og er vant til kulde. Nå har vi bygd en stilling og holdt den i 18 timer, sier 20-åringen.

Rundt 200 US Marines kom til Værnes i begynnelsen av januar for et halvt års norgesopphold. Etter en måned i Midt-Norge dro de til Finnmark for å drive vintertrening. Det var intet dumt valg:

– På Værnes var det mest regn i januar. Men her i Porsanger har vi fått veldig god grunnleggende vintertrening før selve vinterøvelsen. 

​​

Instruksjonen har britiske «mountain leaders» stått for. 

– Det var veldig viktig for oss å komme opp til dette klimaet og terrenget og øve med norske avdelinger, sier kompanisjef Mark Edgar. Han avviser at nærheten til Russland har vært noe motiv.

Etter vintertreningen ble det amerikanske riflekompaniet lagt under Telemark bataljon for øvelse Joint Viking. Og det har gått veldig bra, skal vi tro både den amerikanske kompanisjefen og den norske operasjonsoffiseren Kristian Iversen.

– De opererer som et fullverdig ekstra kompani i vår avdeling. De er også med på planlegging og utforming av oppdrag, og vi lærer av hverandre. Vi har mye av de samme prosedyrene og vi forstår hverandre, selv om det også er visse ulikheter, sier kaptein Iversen.

Han påpeker at det er viktig å kunne slå elementene før man kan slå en fiende.  Amerikanerne har lært på godt og ondt. De går på ski og truger – og drar pulker. Og de kjører beltevogner som de norske soldatene.

​​

Edgar på sin side skryter av å trene sammen med Telemark bataljon. De kommer fra militærleiren Camp Lejeune i Nord-Carolina, som teller over 40.000 hoder. Og mens de er et halvt år på lille Værnes, drar de rundt i Europa på øvelser – som del av European Rotational Force. En Marines står i snitt tre år i jobben, og har mange ganger så mange øvingsdøgn som en norsk soldat – og uten ekstra øvingstillegg.

– Øvingsgodtgjørelsen er innbakt i lønna, sier kaptein Edgar og smiler. Han sier seg fornøyd med lønna.

Også et kompani fra US Army og en liten britisk avdeling er med på Joint Viking.


Powered by Labrador CMS