Kultur:

Krigsseiler Ingvald Wahl, hovedpersonen og kunstneren Ross Kolby.

Ingvald Wahl hedret

​– Når vi skal hedre våre krigsseilere med et portrett, så er Ingvald Wahl en verdig representant. Og ingen kan gjøre en slik jobb bedre enn Ross Kolby!

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over seks år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det sier Steinar Engeset til F på vegne av de fire som står bak prosjektet. Portrettet av krigsseileren Wahl er en gave til Forsvarsmuseet og skal få sin plass på Marinemuseet i Horten.

Det var sjefen for museet, kommandørkaptein Hans Petter Oset og kunstneren Ross Kolby som avduket bildet under en seremoni på Sjømannshjemmet i Stavern. Til stede var fylkesmann Per Arne Olsen, representanter fra Forsvarsdepartementet, Forsvaret, venner og nærmeste familie.

I sin tale la Oset vekt på den store betydningen krigsseilerne fikk for utfallet av krigen. Ingvald Wahl var en av mer enn 30 000 norske sjøfolk som seilte i konvoi med krigsmateriell, forsyninger og tropper. Han var om bord på D/S Hvoslef da skipet ble torpedert av en tysk ubåt i 1942. Etter et sykehusopphold kom han til Camp Norway i Halifax hvor han fikk opplæring som skytter. Han seilte helt frem til freden kom. Etter krigen engasjerte han seg i arbeidet med å bedre situasjonene for krigsseilerne, og han har besøkt mange skoler i inn- og utland for å fortelle om sine opplevelser.

Ingvald Wahl, Ross Kolby og tre av de fire giverne, fra venstre Per Rolf Sævik, Steinar Engeset og  John Sjong. Sverre Hanssen var ikke til stede under markeringen i Stavern.


Om motivet sier kunstneren Kolby at Ingvald alene rommer den dramatiske hendelsen der D/S Hvoslef blir torpedert 10. mars 1942. Scenen utspiller seg innenfor rammen av kroppen hans, mens omgivelsene rundt ham er helt tomme. Det symboliserer hvor alene krigsseilerne var med traumene sine. Da de kom hjem etter krigen var det ingen som forsto hva de hadde vært igjennom. Posttraumatisk stressyndrom var et ukjent begrep, og sjøfolkene måtte håndtere mareritt og psykiske plager selv. Først i nyere tid har man forstått hva krigsseilerne gikk gjennom og hvilken påvirkning det har hatt for dem - og dermed også samfunnet rundt dem.

Nestkommanderende på Forsvarsmuseet, oberstløytnant Stein Wilhelm Aasland takket de fire giverne Steinar Engeset, Sverre Hanssen, John Sjong og Per Rolf Sævik for gaven og Ingvald Wahl for sin innsats både under og etter krigen.

Sjefen for Marinemuseet, kommandørkaptein Hans Petter Oset og kunstneren Ross Kolby som avduker bildet av krigsseiler Ingvald Wahl.


I en samtale med Kolby sa hovedpersonen at det var selvrespekten og ønsket om å få komme hjem til et fritt Norge som var den største motivasjon i kampen mot okkupasjonsmakten. Til F sa Wahl at han håpet bildet kunne være med på å minne nye generasjoner om det som skjedde under den andre verdenskrig. Til neste år kan man markere at det er 75 år siden slaget om Atlanterhavet endret karakter og de allierte kom over på offensiven. Frem til sommeren 1943 klarte de tyske ubåtene å påføre de allierte konvoiene enorme tap.

Powered by Labrador CMS