Nyheter:

Industriens treffsted

Forsvars- og sikkerhetsindustriens forening åpnet idag sitt årlige treffsted – for både store og for små.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over seks år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Kongsberg Gruppen, Thales, Nammo og Rheinmetall Norway er de store forsvarsleverandørene og selve drivkraften bak Forsvars- og sikkerhetsindustriens forening (FSI). Foreningen holder årlig leverandørseminar og messe for sine nærmere 130 medlemsbedrifter. Det er 10. året på rad de er på Akershus festning og Fanehallen.

Formålet er enkelt og greit: Sørge for at små, mellomstore og store bedrifter blir bedre kjent med hverandre. Og dessuten selge mer forsvarsmateriell. Onsdag var det speed-dating mellom bedriftene, foredrag og seminarer.

Torsdag kommer gjestene, de som kan bruke penger: Forsvarsdepartementet, Forsvaret, Utenriksdepartementet, politiet, forsvarsattacheer i Norge og flere andre fra industrien. Hele 350 er påmeldt.

– Vi legger til rette slik at små og store bedrifter får en god prosess seg imellom, at de kan møtes og bli kjent med hverandres utstyr og muligheter, sier Stein Eriksen fra FSI.

STORE: Kongsberg Gruppen er av de store utstillerne på messa.

Hele Fanehallen er onsdag og torsdag full av utstillinger fra bedrifter som leverer forsvarsmateriell. Det er de store – og det er de små nisjefirmaene.

Eidsvoll Electronics AS er en av dem. Kvalitetsansvarlig Rolf Haviken forteller noe av hva de leverer i dag:

– Vi leverer elektronikk og programvare. Blant annet har vi noe vi kaller for Remote Cryption Distribution System, altså fjernstyring av kryptonøkler som Forsvaret bruker i sitt samband. Tidligere måtte disse krypteringsnøkelene byttes manuelt fra dag til dag. I dag gjøres dette på avstand takket være vår leveranse, sier Harviken.

Firmaet på Eidsvoll har 14 ansatte og omsetter for 30 millioner kroner i året.

– Det viktigste med messa og seminaret er å treffe industrien og drive kundepleie, sier Harviken. De leverer også varer og tjenester til andre enn Forsvaret.

KRYPTO: Rolf Haviken fra Eidsvoll Electronics leverer krypteringsnøkler til Forsvaret. FOTO: PAAL RAVNAAS
BESKYTTELSE: Morten Sæby og Anne Marie Lilleås i Lilltech AS bruker messa til å bli kjent med andre – og at andre blir kjent med dem. FOTO: PAAL RAVNAAS
UBÅTKONTRAKT: Geir Henninen og Steven Foss (til høyre) håper på at deres nisjeprodukter skal bli en del av de fremtidige norske ubåtene. FOTO: PAAL RAVNAAS

 Foss Tech fra Stokke i Vestfold er et annet lite firma som har funnet sin nisje. Nå håper de å snart lande en kontrakt med tyske ThyssenKrupp, knyttet til byggingen av seks nye ubåter i Tyskland, der fire av dem blir norske.

– Vi leverer i all enkelhet vann- og trykktett innkapsling av elektronikk som skal tåle ekstreme forhold. Vi har testet det til 6000 meters dybde, og det virker som det skal, sier firmaets sjef, Steven Foss til Forsvarets forum.

– Når kan en eventuell kontrakt være i boks?

– Kanskje tidligst neste år. Den er viktig for oss.

– Hvor stor vil en kontrakt være?

– Det vil vi nok ikke si så mye om ennå, sier han.

Senior prosjektrådgiver Geir Henninen forteller at de også leverer løsninger knyttet til lys og kummer langs E6, så det er ikke bare forsvarsindustrien som står på kundelista.

\nNY UTFORMING: Kontrollrommet i de nye norske ubåtene kan komme til å få denne typen plattformer som systemingeniør Ståle Rudin i KTA Naval Systems viser frem. FOTO: PAAL RAVNAAS\n
KULER OG KRUTT: Nammo viser frem sine produksjoner for interesserte.

Lilltech er et lite familieeid firma som importerer sine varer fra utlandet, som de selger videre til blant annet Forsvaret og politiet.

– Kundepleien og det å treffe andre leverandører er viktig for oss, sier medeier Anne Marie Lilleås.

Til det norske forsvaret har de leveranser innen EOD-miljøet, som beskyttelesutstyr og bomberoboten 510 Pacbot.

FSI-messa avsluttes torsdag.


Powered by Labrador CMS