Nyheter
Tysk viseadmiral i storm etter Putin-uttalelser
Sjefen for det tyske sjøforsvaret mønstrer av for godt, etter at hans kommentarer om Russland og Vladimir Putin har vekket reaksjoner og skapt diplomatisk trøbbel.
Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Under et besøk i India delte viseadmiral Kay-Achim Schönbach sine personlige synspunkter på krisen mellom Ukraina og Russland, Putin og Kina.
Blant uttalelsene han kom med, var at Putin «trolig» fortjener respekt og at Krim-halvøya aldri vil bli ukrainsk igjen, ifølge en rekke tyske medier, deriblant storavisene Der Spiegel, Bild og Die Welt.
– Det han virkelig ønsker, er respekt, sa han om Putin.
– Og det å gi noen respekt koster ikke mye, det koster ingenting. Hvis jeg ble spurt, er det lett å gi ham respekten han virkelig krever og sannsynligvis også fortjener, sa Schönbach, som samtidig omtalte Russland som en gammel og viktig nasjon.
Schönbach uttalte at Russlands fremferd i Ukraina må bli adressert, men la til at «Krim-halvøya er tapt: Den vil aldri komme tilbake - det er et faktum».
Viseadmiralen forklarte også sitt publikum i India at på bakgrunn av sin kristne tro, gjerne så Russland som en partner mot Kina, skriver Der Spiegel.
Diplomatisk trøbbel
Uttalelsene, som falt i forbindelse med et foredrag han holdt ved en indisk tenketank, ble filmet og havnet på Youtube, og står i direkte kontrast til det offisielle synspunktet til EU og USA.
Nå har uttalelsene ført til reaksjoner, ikke minst i Ukraina, og den tyske regjeringen har måttet trå til med en diplomatisk brannslukking. Lørdag ble Tysklands ambassadør kalt inn på teppet av det ukrainske utenriksdepartementet, som ville understreke at viseadmiralens uttalelser er «kategorisk uakseptable».
Blir pensjonist
Lørdag kveld ble det kjent i tyske medier at marinesjefen hadde tilbudt seg å gå av, og at forsvarsminister Christine Lambrecht og forsvarssjef Eberhard Zorn hadde godkjent avskjedssøknaden. Viseadmiralen pensjonerer seg dermed også fra det tyske forsvaret.
– Innholdet og ordvalget i uttalelsene er ikke i tråd med standpunktene til forsvarsdepartementet, sier en talsperson for det tyske forsvarsdepartementet lørdag kveld.
«Dyp skuffelse»
Ukrainas utenriksminister Dmytro Kuleba skriver på Twitter at landet er takknemlig for Tysklands støtte siden 2014 for å løse konflikten mellom Russland og Ukraina, men at de aktuelle uttalelsene er skuffende og motstrider denne støtten.
– Våre tyske partnere må slutte å undergrave fellesskapet med slike ord og handlinger og dermed oppfordre Vladimir Putin til å starte et angrep på Ukraina, tilføyde Kuleba.
Han påpekte også Ukrainas «dype skuffelse» over at den tyske regjeringen ikke har støtte landet med våpen.
Ukrainas utenriksminister har også tidligere skarpt kritisert Tysklands beslutning om å ikke sende våpen til landet, og hevder beslutningen «oppmuntrer Vladimir Putin».
Tyskland har ikke hatt tradisjon for å sende våpen til Ukraina. Landet har også nektet Estland å sende tyskproduserte våpen til Ukraina. De planlegger imidlertid å sende et fullt utstyrt feltsykehus til landet.
Våpensendinger
Frykten er stor for en russisk invasjon av Ukraina, etter at Russland har utplassert omkring 100.000 soldater i grenseområdene.
USA, Storbritannia og de baltiske landene har lovet Ukraina militærmateriell. En amerikansk sending ankom lørdag. Den amerikanske ambassaden i Kiev opplyser at det er snakk om 90 tonn materiell, blant annet ammunisjon.
Britiske myndigheter har lovet Ukraina panservernraketter, og de baltiske landene bekreftet fredag at de vil sende panservern- og luftvernraketter av typen Javelin og Stinger til landet.
Russiske myndigheter avviser at de har planer om å invadere Ukraina. De sier at våpensendinger til landet vil øke spenningen, og kan føre til at myndighetene der forsøker å gjenerobre utbryterregionene Luhansk og Donetsk øst i landet.