Pakistan anklager India for «forbrytelser mot menneskeheten» i Kashmir

Etter ett år med indisk kontroll over Kashmir, kritiserer Pakistans statsminister Imran Khan India for undertrykking av den tidligere delvis autonome regionen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Denne saken er oppdatert onsdag 5. august med ny informasjon.

Demonstrasjoner var planlagt over hele Pakistan for å markere motstand mot at Indias regjering for nøyaktig ett år siden fratok selvstyret til befolkningen i den indiskstyrte delen av Kashmir-regionen, som er delt mellom de to nabolandene.

Både India og Pakistan hevder de har rett på regionen, som har vært en kilde til konflikt mellom landene siden 1947 og der flertallet av befolkningen er muslimer.

– Indias såkalte sekulære og demokratiske akkreditiver står igjen fullstendig uten troverdighet, sier Khan i en uttalelse.

Han kaller innføringen av indisk styre over regionen en «forbrytelse mot menneskeheten».

Økt spenning

Khan er særlig kritisk til det han hevder er Indias statsminister Narendra Modis forsøk på å endre den demografiske sammensetningen i Kashmir, ved å øke andelen hinduer sammenlignet med muslimer gjennom et bosetterprosjekt han mener er inspirert av Israels politikk på Vestbredden i Palestina.

– Dette er et åpenbart brudd på resolusjonene til FNs sikkerhetsråd og folkeretten, understreker Khan, som ledet en protest gjennom byen Muzaffarabad, hovedstaden i den delen av Kashmir som er underlagt pakistansk styre.

Et nytt offisielt kart som viser hele Kashmir som del av Pakistan, ble utgitt tirsdag.

Spenningene mellom atomvåpenmaktene India og Pakistan har tiltatt som følge av Indias stramme grep i Kashmir, inkludert store begrensninger på bevegelsesfrihet og kommunikasjon for å dempe uroen i regionen.

Innførte portforbud

Tusenvis av indiske soldater i Kashmir skulle overholde et portforbud innført i forkant av 5. august, årsdagen for da regionen mistet autonomi fra India.

Portforbudet fulgte meldinger om at det var planlagt store demonstrasjoner onsdag.

– I bilene sine patruljerer politiet gatene, og fra høyttalere beordrer de oss til å holde oss innendørs, opplyser en beboer i byen Sringar, Imriyaz Ali.

Portforbudet minner om situasjonen for ett år siden, da direkte styre ble innført for å få bukt med uroen i regionen. Da ble blant annet internettilgang og telekommunikasjon nedstengt og rundt 7.000 mennesker arrestert av politiet.

– Kashmirs spesielle status har resultert i intet annet enn terrorisme, separatisme, nepotisme og storstilt korrupsjon, understreket Modi i fjor.

Siden han innførte direkte styre, har det vært en oppblomstring av volden. 2020 ligger så langt an til å bli det blodigste året på ett tiår.

– Indiske myndigheter har opprettholdt kvelende restriksjoner på befolkningen i Kashmir, som bryter med deres grunnleggende rettigheter, understreker Meenakshi Ganguly fra Human Rights Watch i en uttalelse om situasjonen det siste året.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS