Nyheter:

USAs forsvarsminister Mark Esper (til venstre) sier han ikke har sett noe konkret bevis for at Iran planla angrep mot fire amerikanske ambassader. (AP Photo/ Evan Vucci)\n\n
USAs forsvarsminister Mark Esper (til venstre) sier han ikke har sett noe konkret bevis for at Iran planla angrep mot fire amerikanske ambassader. (AP Photo/ Evan Vucci)\n\n

Ikke sett bevis for Trumps påstand om iranske angrepsplaner

USAs forsvarsminister Mark Esper sier han ikke har sett noe konkret bevis for at Iran planla angrep mot fire amerikanske ambassader, slik Donald Trump hevdet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Jeg så ikke noe som dreide seg om fire ambassader, sier Esper til CBS søndag.

– Jeg deler presidentens syn om at sannsynligvis, min forventning var at de ville være ute etter våre ambassader, tilføyer han.

Likvideringen av den iranske generalen Qasem Soleimani i Irak 3. januar brakte USA og Iran på randen av krig. På hjemmebane fortsetter presset på Det hvite hus om å utdype nøyaktig hva som utløste angrepet, og hvorvidt det var berettiget.

Det hvite hus har kommet med sprikende uttalelser i forsøk på å rettferdiggjøre attentatet mot Soleimani, og i helgen gjorde president Trump et nytt forsøk.

Trump sa til Fox News at han trodde Soleimani planla å angripe fire av USAs ambassader. Da Esper ble spurt om dette, forsøkte han å forsvare Trumps uttalelser ved å antyde at de representerer presidentens personlig oppfatning.


MISSILANGREP

Iran gjengjeldte attentatet ved å fyre av et titalls ballistiske missiler mot militærbaser i Irak med amerikanske soldater. De USA-ledede styrkene ble varslet flere timer i forveien, og ingen ble drept eller såret.

70 norske soldater opplevde også rakettangrepet mot basen Ain al-Assad.

– Vi fikk beskjed rundt midnatt om at rakettene var på vei inn. Det var surrealistisk å se at rakettene slo ned i et område som vi nettopp hadde oppholdt oss i, sa oberstløytnant Einar Aarbogh senere til NRK.

– Noen bygninger har fått mindre skader, men overalt er det mulig å se rester etter rakettnedslagene, sa Aarbogh som er sjef for de norske styrkene i Irak.

Se satelittbilder av skadene på militærbasen Ain al-Assad. 

FLERE ANGREP MOT MILITÆRBASER

På søndag ble fire irakiske soldater ble såret da en rekke raketter rammet en flybase i Irak der amerikanske soldater er stasjonert, opplyser den irakiske hæren.

De aller fleste amerikanerne som var stasjonert på Balad-basen nord for Bagdad, har forlatt flybasen som følge av den økte spenningen mellom USA og Iran, ifølge nyhetsbyrået AFPs kilder.

Åtte raketter av typen Katjusja rammet den irakiske flybasen søndag, noen av dem skal ha truffet en restaurant inne på basen.

Militærbaser med utenlandske soldater har vært rammet av en rekke mindre angrep med raketter og bombekastergranater de siste månedene. Flere irakiske soldater er blitt såret i slike angrep, og i desember ble en amerikansk kontraktør drept. USA har holdt Iran-støttede irakiske militser ansvarlig for angrepene.


Powered by Labrador CMS