Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen og optimalisere vår nettside. Ved å bruke nettstedet godtar du vår bruk av denne informasjonen. Les mer om dette i vår personvernerklæring

 

 

forum_1199_hvorforerdetengodideforum_1199_hvorforerdetengodidehttp://forsvaretsforum.no/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=7779Områdesoldater fra HV-16 under øvelse Njård 2018. (Foto: Jesper Vigander Edwin/Forsvaret) /forum-media/PubImages/201809060251JVE-.jpg

Mye forsvar for pengene

– Ved å styrke Heimevernet i statsbudsjettet får man mye forsvar for pengene, skriver Torbjørn Liestøl.

På mandag legges Regjeringens forslag til statsbudsjett for neste år frem. Det norske folk skal gjennom sine folkevalgte fordele byrder og goder i samfunnet. Slikt blir det heldigvis debatt av, og forsvarspolitikken er på ingen måte noe unntak i så henseende. Skal vi tro lekkasjene for Heimevernet foreslår regjeringen en økning på 216,5 millioner. La det ikke være noen tvil; skulle dette bli vedtatt så er det en god nyhet.

Ved å styrke Heimevernet får man mye forsvar; både evne og vilje, for pengene. 40 000 soldater som til enhver tid er i beredskap for Norge koster under en hundrings om dagen. Dette er mulig å få til fordi vi er lett utrustet, lavteknologiske og med lite byråkrati. Kombinert med en solid dose dugnadsånd og god lokal forankring, har vi ikke mindre enn et formidabelt folkeforsvar.

 

 

forum_1199_hvorforerdetengodideforum_1199_hvorforerdetengodidehttp://forsvaretsforum.no/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=7780HV-soldater fra innsatsstyrke Rype på kjøretrening med MB Multi (Foto: Kristian Kapelrud/Forsvaret)/forum-media/PubImages/20180906_Rype_KKP_9105_008.jpg

I følge Forsvarsministeren skal pengene gå til mer trening, nye uniformer og mer materiell. Alt dette er bra, gitt at vi bruker pengene smart. Vi må ikke gå i «luksusfellen» ved å kjøpe for avansert og dyrt utstyr. Vi må tenke nøye igjennom på hvordan vi kan trene mer og bedre, og samtidig kunne ha familie, jobb eller studier ved siden av.


Lite byråkrati, små og effektive distrikter er en av styrkene våre. De rundt 500 fast ansatte er Heimevernets hverdagshelter. De går løs på oppgavene med særdeles høy arbeidsmoral, får til gode resultater med få ressurser. Samtidig må vi snart stikke fingeren i jorda og seriøst vurdere om bemanningen står i stil med økt satsing og ambisjonsnivå. Her har Forsvarets mer eller mindre mislykkede rasjonaliseringsprosjekter satt oss en del tilbake. Det hjelper lite med 40 000 soldater på beredskap hvis de som skal stå for treningen er utslitt. 

Heimevernet og verneplikten er uløselig knyttet til hverandre. Tross forsøk på å avvikle verneplikten fra enkelte miljøer, har våre folkevalgte heldigvis gått motsatt vei. En økning i antall gutter og jenter som gjennomfører førstegangstjeneste, gir muligheter for å øke antallet soldater i Heimevernet. Og omvendt. Få samfunnsmekanismer er vel like dyptgripende som verneplikten, og det vil være mange positive effekter utover et styrket forsvar og heimevern.

 

 

forum_1199_hvorforerdetengodideforum_1199_hvorforerdetengodidehttp://forsvaretsforum.no/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=7781Områdesoldater fra HV-16 under øvelse Njård 2018. (Foto: Jesper Vigander Edwin/Forsvaret)/forum-media/PubImages/201809060410JVE- (1).jpg

Man kan jo se til Frankrike, som etter nesten to hundre år kuttet ut verneplikt på 90-tallet. De er nå i ferd med å gjeninnføre mekanismen, med sosial tilhørighet og nasjonalfølelse som to av argumentene.  Her hjemme stod i sommer over 3000 ungdommer i kø for å bidra, men ikke fikk plass. Det er svært mange gode argumenter for å styrke verneplikten, og dette må med fornyet styrke opp til politisk debatt.

Heimevernet er soldater med dobbel-kompetanse, og det gir oss en økt fleksibilitet for et sikkert Norge. Enten det er som støtte ved naturkatastrofer, sikring av objekter, eller rett og slett i å være tilstede på beredskap i en verden av hybride kriger og geopolitiske endringer. Over alt, alltid!

Publisert 7. oktober 2018 19:53.. Sist oppdatert 8. oktober 2018 18:07.