Nyheter:

Den hviterussiske forfatteren Svetlana Aleksijevitsj i døra i leiligheten sin i Minsk tidligere i september etter at maskerte menn hadde forsøkt å ta seg inn.
Den hviterussiske forfatteren Svetlana Aleksijevitsj i døra i leiligheten sin i Minsk tidligere i september etter at maskerte menn hadde forsøkt å ta seg inn.

Nobelprisforfatter kjent for kvinners krigshistorier forlater Hviterussland

Hviterussiske Svetlana Aleksijevitsj, som i 2015 fikk nobelprisen i litteratur, har forlatt Hviterussland og var mandag på vei til Tyskland i et fly.

Publisert

Den 72 år gamle forfatteren har flyktet fra hjemlandet i frykt for sin egen sikkerhet, erfarer det tyske nyhetsbyrået DPA.

Assistenten hennes sier imidlertid til Reuters at reisen ikke er politisk motivert, og at hun planlegger å reise tilbake. Bakgrunnen for reisen oppgis å være medisinsk behandling og arbeid.

Behandlingen var planlagt, og den 72 år gamle litteraturprisvinneren vil returnere til Hviterussland om en måned, forteller Marija Voitesjonok.

– Hun kutter ikke ut aktiviteten som medlem av samordningsrådet, legger Voitesjonok til.

Rådet er opprettet av opposisjonen i Hviterussland for å gå i dialog med myndighetene om en fredelig maktovergang i landet.

Aleksijevitsj har engasjert seg sterkt i motstanden mot president Aleksandr Lukasjenko etter valget i august. Nylig sa hun at hun er den eneste i opposisjonens samordningsråd som ikke er enten i fengsel eller i utlandet.

Det offisielle valgresultatet ga Lukasjenko seieren med drøyt 80 prosent av stemmene, men opposisjonen krever nyvalg. EU sier valget verken var fritt eller rettferdig og anerkjenner ikke resultatet. De anerkjenner heller ikke Lukasjenkos legitimitet.

Etter det omstridte valget i august og de påfølgende massedemonstrasjonene, har Aleksijevitsj inntatt en symbolsk rolle i kampen for demokrati.

Bøkene hennes er blitt beskrevet som en litterær følelsesmessig reise gjennom Sovjetunionens historie og menneskenes liv etter Sovjetunionens fall. Hun har i sine bøker tatt for seg temaer som Sovjetunionens krig mot Afghanistan, Sovjetunionens fall, Tsjernobyl-ulykken og den andre verdenskrig.

Kagge forlag har gitt ut bøkene «Krigen har intet kvinnelig ansikt» og «Slutten for det røde mennesket» på norsk. Også «Bønn for Tsjernobyl» er gitt ut på norsk. Den er gitt ut på Solum forlag.

Debuten «Krigen har ikke et kvinnelig ansikt» kom ut i 1985.

Powered by Labrador CMS