Nyheter:

HV-soldater: – Ikke rart om vi havner i karantene

Det siste døgnet har hundre soldater fra Heimevernet bistått på Gardermoen. Selv om det foreløpig er vurdert at de ikke skal i karantene etter oppdraget, ser flere av soldatene på det som sannsynlig.

Denne artikkelen er over fire år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

​– Jeg hadde bursdag på fredag og feiret hjemme, og regnet med at nå skjer det ingenting. Så ble klokka fem på tolv, og da ringte telefonen. 

Stephan Lund, troppssersjant i utrykningseskadronen, er en av de mange Heimevernssoldatene som måtte kaste seg rundt natt til lørdag. Da ba Ullensaker kommune Forsvaret om hjelp til å håndheve de nye reglene som er innført for å hindre smitte av koronaviruset. 

Forsvarets forum møter Lund i bagasjehallen på Gardermoen lørdag kveld. I løpet av dagen har det vært 100 Heimevernssoldater på rotasjon på flyplassen. 

– Vi møtte opp rundt klokken ett i natt, og så skulle oppdraget virke på Gardermoen klokken 05.00. Det er forholdsvis kort tid i en Heimevernsorganisasjon, men det har fungert greit, sier Lund. 

Noen titalls meter bortenfor tollstasjonen i bagasjehallen er det satt om en post som skal håndtere utenlandske borgere. Der står Christopher Solem, HV-soldaten som til daglig jobber som back-office og support i Sandvika. 

– Jeg fikk en varsling to minutter over tolv. Det var tilfeldig at jeg sjekket mobilen. Jeg hadde egentlig sovnet, men så våknet jeg av en telefon. Så var det ut, sier han. 

Fra morgenen av var det noen-og-tyve soldater på flyplassen. Rundt lunsjtider kom det forsterkninger. Det har gjort det mulig å kjøre et rulleringssystem, så soldatene får hvile og mat mellom slagene.  

– De fleste ble kalt inn i går før de la seg, og sov sist natt til fredag. Da begynner det å bli noen timer nå. Første hvile var for noen timer siden, sa Lund lørdag kveld.


forberedt på karantene

Lørdag ble Heimevernet møtt av hundrevis av passasjerer fra inn- og utland. Foreløpig har soldatene ikke fått beskjed om at de skal i karantene etter oppdraget. Lund mener likevel er veldig sannsynlig at de vil skje.  

– Vi står tett på folk fra alle mulige land, så ikke rart om vi havner i karantene, sier Lund. 

– Er dere bekymret for å utgjøre en risiko ved å stå her?

– Det blir gjort noen tanker rundt det. Noen er mer bekymret enn andre, men noen må gjøre den jobben. Det er bedre å stoppe det her uansett. Om noen få skulle bli smittet, så er det bedre enn om det kommer ut av kontroll. 

Også Solem og andre soldater Forsvarets forum møter på flyplassen, forteller at de er forberedt på karantene.

– Det er jeg forberedt på. Jeg har allerede tatt valg om at jeg ikke vil dra hjem før etter i hvert fall fem dager fra i dag. Da satser jeg på at Forsvaret har et opplegg for det, og sikrer at vi får den oppfølgingen før vi returnerer hjem til familiene våre, sier Solem. 

Kommunikasjonssjef Per Gunnar Grosberghaugen i Heimevernet opplyser lørdag kveld at det foreløpig er vurdert at det ikke er behov for karantene for HV-soldatene, på lik linje med ansatte på OSL. 

– Det er løpende dialog mellom Forsvarets leger og kommunens smittevernlege, sier han til Forsvarets forum.

Noen passasjerer med symptomer 

En av utfordringene soldatene har møtt under oppdraget så langt, er at retningslinjene for hvordan passasjerene skal håndteres har forandret seg gjennom dagen, forklarer troppssersjant Lund. 

– Det var mer kødannelse tidligere, og ting tok mye lenger tid fordi vi måtte finne ut mer om hver enkelt passasjer. Når første flyet kommer fra Bangkok, og ikke alle snakker like godt engelsk, blir ting fort krevende sier han og fortsetter: 

– Nå er det veldig greit, for kun norske statsborgere slippe gjennom her og resten skal bort dit og sjekkes, sier han og peker mot posten de har satt opp for utenlandspassasjerer. 

Lund sier at ikke alle blir sendt hjem igjen.

– Men de må bli kjørt gjennom karantenesystemet - det må avklares om de skal til noen hvor de kan settes i karantene, om de må oppholde seg på hotell eller sendes i retur. Men at vi har skullet sende alle utenlandske statsborgere i retur, det er feil. Det har ikke vært våre retningslinjer. 

Regjeringen med strenge grep

I et ekstraordinært statsråd vedtok regjeringen søndag å bortvise utlendinger uten oppholdstillatelse i Norge av hensyn til folkehelsen. Det skriver NTB.

Når Forsvarets forum lørdag går bort til den delen av bagasjehallen som håndterer utenlandske passasjerer, står et frustrert par og diskuterer med soldatene. Solem, som har møtt passasjerene gjennom dagen, forteller at de fleste har hatt respekt for uniformen. 

– Vi har selvfølgelig hatt triste mennesker som blir lei seg og ikke helt vet hvordan de skal forholde seg til reglene som har kommet inn. Det er forståelig. Men de fleste har tatt det med godt mot, sier han. 

– Har det vært mye trykk her? 

– I hvert fall i starten. Da kommer vi inn i noe som ikke er rutinert for oss, og skal etablere rutinen uten erfaringen. Men nå som vi har skjønt hvordan dette fungerer så føler jeg at vi klarer å håndtere mengden som kommer

Heimevern-soldatene gjorde seg mange erfaringer i de første timene. Spesielt når det gjelder egen sikkerhet. 

– Du føler mest at du skal hjelpe de som er her og trygge dem i situasjonen, og så tenker du på at du ikke har helt kontroll på hva du selv blir utsatt for. Det går veldig fort. Men etter hvert som vi fikk mer kontroll og gjorde oss erfaringer, ble vi også flinkere til å ta litt avstand, sier Solem. 

Noen av passasjerene som har kommet til Gardermoen i løpet av dagen, har kommet med klare symptomer, forteller troppssersjant Lund. 

– Da må vi få personen frem til kontrollpost tre der borte, hvor de isoleres og føres ut til karantenehotellet. Der tar kommunen over og passer på dem videre. 

Godt samarbeid

– Det er ikke det oppdraget jeg så for meg å havne i. Men det bli spennende å se hvordan dette utvikler seg videre. Det er ingen som vet, sier Lund. 

Selv om lørdag ble en svært lang dag for mange av Heimevernssoldatene, sier troppssersjanten at det har vært overraskende enkelt å koordinere dem. 

– Jeg har hørt til innsatsstyrke Derby i 10 år før, og aldri hatt noe med områdestrukturen å gjøre. Men det er lekende lett. Det er voksne, rasjonelle, tenkende individer som gjør ting utrolig lett å lede, sier Lund. 

– Er du overrasket over utviklingen de siste dagene? 

– Jeg vet ikke om jeg kan si at jeg er overrasket, for det er en helt fjern situasjon. Det er vel ingen som har helt kontroll på den. 
Lørdag kveld gikk statsminister Erna Solberg ut med en melding om at havner og flyplasser stenges for utlendinger som kommer med fly fra utlandet og ikke har en god grunn til å oppholde seg i Norge fra mandag.

– Vi stenger havnene og flyplassene og vil ha streng kontroll med grensene våre, sa Solberg. 

Fly med passasjerer som skal hjem til Norge, vil fortsatt lande.

– Hvis vi stenger flyplassen er det ikke så mye å stå her for. Da vil det kanskje være behov for oss andre steder, sier Lund. 

– Vil dere kunne bistå flere steder? 

– Det er ikke overraskende om det kommer anmodning om det. 

Statsminister Erna Solberg. Foto: Berit Roald/ NTB scanpix
Powered by Labrador CMS