Hun tar over som sjef på Hamar

Dagen før hun tar over på Hamar, selger trønderen Gunn Elisabeth Håbjørg pølser på Åråsen stadion.

Publisert Sist oppdatert

– Det er dugnad for Jenny (10), den ene datteren min som spiller fotball på Lillestrøm. Da må man bidra, sier 46-åringen fra Byneset utenfor Trondheim. Obersten tar over som sjef hos Forsvarets personell- og vernepliktssenter 20. mai, da som brigader og første kvinne i sjefsstolen i innlandsbyen.
Hun tar over etter brigader Jan Erik Thoresen, som går av på aldersgrense og nylig ble valgt til ny leder av Forsvarets seniorforbund, les om det her. 

Fra departementet

Håbjørg har tatt forvaltningsutdanning i Forsvaret, og har jobbet mye innen økonomi og administrasjon på forskjellige avdelinger i Luftforsvaret. I en periode over seks-syv år jobbet hun med økonomiske analyser og langtidsplanarbeid i Forsvarsdepartementet, og hun var også representert i et forsvarspolitisk utvalg som kom med en NOU-rapport i 2007, ved siden av Forsvarsstudien.
– Det høres rimelig tørt ut?
– Nei, jeg synes ikke det var det. Arbeidet har vært og er interessant, sier obersten.
I tre år, i perioden 2004 til 2007, var hun også adjutant for kronprins Haakon.
– Det synes jeg var veldig opplevelsesrikt og interessant.

Flere år utenlands

Obersten har internasjonal erfaring fra Allied Force Command Heidelberg fra 2010 til 2012, og i 2011 jobbet hun en periode ved Natos hovedkvarter i Napoli som medieanalytiker for Operasjon Unified Protector. Etter å ha gjennomført militært masterstudie ved Forsvarets høgskole i 2015 begynte hun i økonomiavdelingen i Forsvarsstaben.
– Så nå skal du spare masse penger når du begynner på FPVS?
– Jeg kommer ikke inn i jobben med noe bundet mandat. Organisasjonen har så vidt fått satt seg. Jeg skal være med å videreutvikle den til å gi brukerne våre – Forsvarets ansatte og ledere gode tjenester.
– Hva er den største utfordringen og hva vil du jobbe mye med?
– Jeg tenker det blir en del innen forenkling av tjenestene og mer digitalisering.


– Hvordan vil du som person påvirke?
– Jeg er veldig nytenkende og god på å re-orientere meg. Jeg er glad i ny kunnskap og har noen egenskaper som gjør at jeg kan mye om å arbeide med videreutvikling og endring. Oppdraget ligger i å være en troverdig statsforvalter som får mest mulig operativ effekt ut av hver krone, sier Håbjørg.
– Personell og ansatte klager over at goder er under press og blir borte. Hva tenker du om det?
– Jeg har forståelse for at det blir reaksjoner ved endringer. Vi må likevel huske på at arbeidet med dette er prosesser med mange involverte parter, deriblant FPVS. Jeg føler meg trygg på at det ligger gode vurderinger bak endringene når FPVS omsetter beslutninger og vedtak.


Odelsjente

Hun vet hva det betyr når det stilles krav. Som odelsjente fra gården Håbjørg Nedre på Byneset vokste hun opp blant kuer, griser, høns og kornproduksjon.
– Da lærer man seg å ta et tak, selv som barn. Jeg har vært med på alt hva gården brakte med seg, sier hun.
Hun peker på at FPVS er mye mer enn de fleste tror.
– Fagspennet er enormt. De forvalter en svært stor personellmengde fra deres første møte med Forsvaret gjennom egenerklæringen og frem til de er reservister og pensjonister. Avdelingen har også en stor geografisk spredning i Norge, men også i utlandet.
– Skal du prøve stupetårnet?
– Vi får se… Vannstanden må i alle fall bli høyere i Mjøsa først.


Navn: Gunn Elisabeth Håbjørg
Alder: 46
Sivilstand: Gift med Bjørn Mannsverk og til sammen har de 4 barn
Hobby: Yoga, sykling, reiser og friluftsliv