Nyheter:
Skarp samtrening
For første gang har soldater og Hercules-personell trent sammen på skytebanen.
Denne artikkelen er over syv år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
– Kontakt front!
Ropingen overdøves av smellene fra fire våpen som åpner ild samtidig.
En soldat med maskingevær kaster seg ned på bakken. Han lar bygen sveipe fra høyre mot venstre slik at kulene pisker opp små fontener av sand bak blinkene. Soldatene veksler på å skyte og trekke seg bakover fra en modell av et transportfly som er plassert på midten av skytebanen. Fra bakenden av «flyet» løper mannskapet i full fart bort fra skytingen mot et område med dekning. Der snur de seg og skyter mot blinkene, mens de siste kommer seg i sikkerhet.
Leksdalen skytefelt. – Dette er første gang vi trener soldater fra FAST sammen med personell fra 335-skvadronen. Vi øver på scenarioer hvor flyet blir utsatt for en trussel på bakken. Vår jobb er å beskytte mannskapet og få de i sikkerhet, forteller Bjørn Holmvik.
Han er sjef for FAST, som står for «Fly Away Security Team». Avdelingen tilhører Aktiv-troppen i High Reaction Force på Ørland. I internasjonale operasjoner har de ansvaret for å sikre fly og personell fra Luftforsvaret. I den forbindelse har de vært med 335-skvadronen på oppdrag i Afghanistan, Irak og Mali.
Nå har de bygget en «flysimulator» midt ute på en 360 graders skytebane i Leksdalen, cirka 10 km sør for Værnes garnison. Aluminiums-rammer dekket med grønn presenning utgjør skroget, mens en Mercedes-feltvogn fungerer som cockpit på «flyet». På tre sider er modellen omgitt av blinker.
– Vi burde selvsagt ha øvd sammen før deployeringen. Men vi håper at dette blir starten på en årlig samtrening. Slik at vi er bedre rustet for en eventuell truende situasjon under et oppdrag, sier Holmvik.
Kulemagnet. – Poenget er å avgi massiv ild slik at de som prøver å skade oss må gå i dekning og ikke får skutt tilbake.
Flyet fungerer som en kulemagnet. Derfor må vi få oversikt over situasjonen og komme oss i sikkerhet så raskt som mulig.
Det sier en av instruktørene fra FAST til flymannskapet som akkurat har gjennomført sin første skarpe evakueringsdrill. En av dem er Anitra som Hercules-pilot.
– Jeg synes det er veldig realistisk. Ropingen, røykgranater og skarpe skudd gjør at pulsen øker. Likevel klarte jeg å beholde oversikten. Men jeg tenker på hvordan en slik situasjon vil utarte seg med lasterommet fullt av passasjerer. Da kan det bli fullstendig kaos, sier hun.
Afghanistan. – Denne typen trening er kjempeviktig. Målet er å være samkjørte dersom det oppstår en trussel eller et angrep mot flyet ute på oppdrag, sier Hans Martin Steiro.
Han er sjef for 335-skvadronen på Gardermoen. I forbindelse med treningen i Leksdalen har piloter, lastemestere og crew-chiefene også skutt med HK416 og avdelingsvåpen.
– Vi skal være best på å fly, men det er viktig å holde et ok nivå på skytingen også. For første gang vi har trent sammen som et lag, og ikke bare terpet på enkeltmannsferdigheter.
– Hvor lenge har dere operert sammen med FAST?
– Konseptet ble utviklet i Afghanistan i 2012. Vi fraktet mange passasjerer som man ikke hadde full kontroll på hvem var. I en Hercules er det ingen dør inn til cockpit. Noen med vonde hensikter kan gå rett inn. Derfor er det er en viktig del av oppdraget å ha med FAST som en sikringsstyrke - både om bord og når flyet står på bakken, sier Steiro.
Bråtebrann. Ute på skytebanen fortsetter treningen. En MG-byge gjennomborer skivene og røykgranater skjuler soldatene som trekker seg tilbake. Plutselig blir øvelsen veldig realistisk idet en sporlyspatron setter fyr på gresset som vokser på vollen. Snart står 20 mann og tramper på flammene.
– Vi tar med erfaringen fra skarpe operasjoner inn i treningen, forteller Bjørn Holmvik etter at flammene er slukket.
– Har dere opplevd angrep mot flyet ute på oppdrag?
– I Mali ble vi ved et tilfelle oppmerksomme på to personer som observerte oss med kikkert mens flyet sto på bakken. De forsvant da de skjønte de var oppdaget. Vi bestemte oss for å ta av raskere enn planlagt. Noen minutter senere ble området angrepet med bombekaster, sier Holmvik mens soldatene klargjør for en siste drill.
I 2016 var vi med FAST på oppdrag i Mali.