Nyheter:

Holdt moralen oppe blant allierte soldater

I dag avdukes et bilde av sangerinnen Vera Lynn i Royal Albert Hall. – På alliert side var hun den desidert største stjernen under og etter krigen, forteller kunstmaler Ross Kolby.

I et år har kunstmaleren Ross Kolby jobbet i skjul med et nytt portrett av den verdensberømte sangerinnen Dame Vera Lynn. Bildet er omkranset av detaljer som har tilknytning til hennes innsats under den 2. verdenskrig.

– På alliert side var Vera Lynn den desidert største stjernen under og etter krigen, forteller kunstmaler Ross Kobly.

– Hun hadde en utrolig viktig rolle når det gjaldt å holde moralen oppe blant soldatene og hos de sivile. I England var hun best kjent som «The Forces´ Sweetheart». Hun var elsket av alle, og hennes sanger hadde en fantastisk positiv virkning. Jeg har alltid beundret henne som person og hennes fantastisk stemme. Finnes ikke maken! sier Kolby.

Hun hadde en utrolig viktig rolle når det gjaldt å holde moralen oppe blant soldatene og hos de sivile.


Underholdt soldatene

13. januar vises bildet for første gang offentlig når det avdukes i Royal Albert Hall i London. Fra 1937 til 2009 hadde Dame Vera Lynn hadde mer enn 52 opptredener i den verdensberømte konsertsalen.

Under krigen tjenestegjorde hun i en avdeling som bestod av artister som reiste rundt for å underholde soldatene. Selv turnerte hun i Burma, India og Egypt og sang for titusenvis.

I 2015 avsluttet Ross Kolby et prosjekt som han kalte «Frigjøringskongene». Da portretterte han i tre bilder kong Haakon, kong Olav og kong Harald. Bildene henger i dag på Hjemmefrontmuseet på Akershus festning. De siste årene har han portrettert flere norske krigshelter, som Gunnar Sønsteby, Wilhelm Mohr, Erling Lorentzen og Ingvald Wahl.

– Jeg har lenge drømt om å avslutte denne epoken med å få male Lynn. Jeg gjorde flere henvendelser, men det var først i fjor høst jeg fikk et positivt svar. I oktober fikk jeg muligheten til å komme hjem til Vera Lynn i Ditcling. Det ble et fantastisk møte og en uforglemmelig opplevelse, sier Kolby til Forsvarets forum.

Under arbeidet med portrettet har Ross Kolby hele tiden vært akkompagnert til Vera Lynns sang. Hennes mest kjente låt er «We'll meet again».

Royal Albert Hall

Bildet vil bli avduket i Royal Albert Hall, og der skal det også få sin faste plass. Da bildet kom til England ble det bragt til den snart 103 år gamle Dame Vera Lynn. En gledesstrålende og fornøyd sangerinne signerte sitt eget bilde i portrettet.

– Vera Lynn har selv sagt til meg at dette er det perfekte stedet. Jeg er blitt fortalt at det vil bli en del av den faste runden som turister på omvisning vil få når de besøker den meste kjente konsertsalen på De britiske øyene, sier Kolby.

Siden deler av Royal Albert Hall snart skal pusses opp, vil portrettet sannsynligvis bli lånt ut de første månedene. Et mulig visningssted er Imperial War Museum i London. Det er London Mint Office som har kjøpt bildet og som gir det som en gave til Royal Albert Hall, sier Kolby.

I jubileumsåret for frigjøringen skal bildet på turne rundt om i hele England Fra 2021 skal portrettet inngå i Royal Albert Hall sin faste kunstsamling.