Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Den norske youtuberen og tidligere sportsklatreren Magnus Midtbø, fikk i april prøve seg som soldat i både Telemark bataljon og Gardens drilltropp i Forsvaret. Midtbø er selv har ingen tidligere erfaringer fra Forsvaret.
Annonse
Han har nesten 900.000 følgere på Youtube, og mer enn 100 milioner seere.
– Som jeg sa i videoene angret jeg nesten litt på at jeg selv ikke har vært i Forsvaret. Jeg synes det virker veldig spennende, sier Midtbø.
Han synes både Telemark bataljon og Garden tok han overraskende godt imot.
Telemark bataljon og Drilltroppen er to vidt forskjellige ting, men Midtbø forklarer likevel den store kontrasten mellom dem.
– De var vel kanskje litt strengere i Drilltroppen, alt var mer nøyaktig og presis, men Telemark bataljon var litt mer avslappet, ikke like mye regler. Det er egentlig kanskje stor forskjell mellom de to, men begge deler var utrolig kult.
Telemark bataljon er litt mer likt det jeg er vant med selv sånn fysisk, spesielt som hinderbanen, den var kul og kjentes i brystet flere dager etterpå, sier han.
Midtbø forklarer at han selv aldri har vært i tjeneste, men er nysgjerrig på hvilken grein han hadde hatt dersom det har blitt det.
– Farfaren min var i forsvaret, han jobbet der i en god stund, men ellers enn det har jeg ikke hatt så veldig mye med forsvaret å gjøre.
– Jeg kunne jo tenkt meg å sjekke ut flere grener, det er jo så mange. Jeg har jo bare sett drilltroppen og Telemark bataljon, og hvor forskjellige de er da, etter dette har jeg jo lurt på hva jeg ville valgt om jeg selv var i forsvaret, det er faktisk litt usikker på, svarer Midtbø.
En kald start med skytingen
Hos Telemark bataljon fikk den norske klatreren sjansen til å prøve seg med både HK-416 og en vanlig pistol. Even Torsvik var en av soldatene som med Midtbø på skytebanen og som konkurrerte mot han i hinderløype.
– Nei, jeg synes det gikk ganske dårlig i pistolskyting, det var jo de første skuddene jeg hadde skutt i år med pistol, så dette var en kald start, sier han.
Torsvik forklarer videre om hinderløype konkurransen.
– Ja, jeg var veldig spent, jeg hadde hørt han hadde vært med på American Ninja Warrior i USA, så jeg tenkte det at hinderløypa måtte jo absolutt være noe innenfor hans sans, så drev jeg å søkte før jeg møtte han for å sjekke ut noen videoer, hvor raskt han var i forhold til meg på 3000-meter, så jeg var forberedt på å slite der, men jeg vant med 2 og et halvt minutt, så det gikk jo over all forventning.
Litt strengere enn Telemark bataljon
Fredrik Kim Gresseth møter vi i videoen fra Garden, han veileder klatreren med både militær sjargong og grunnleggende sluttet orden i Drilltroppen.
Som Kompaniserjant forklarer Gresseth at han forventet at Midtbø skulle gi gass og prøve sitt aller beste.
– Jeg forventet ikke så veldig mye, jeg forventet at han skulle gi gass og at han skulle prøve sitt beste. Jeg forventet at han skulle møte opp og faktisk ville trene sammen med Drilltroppen og ikke lage noe annet ut av det.
Drilltroppen hadde en helt vanlig treningsdag og er inne I en viktig periode utdanningsmessig. Midtbø skulle få prøve seg på en kort økt hvor jeg skulle prøve å gi ham de verktøyene han trengte for å lykkes til en viss grad.
Drillgardistene lå et par hundre treningstimer foran ham, så ambisjonene var tilpasset, sier Gresseth.
På Huseby Leir tilbringer Drilltroppen mesteparten av vinterhalvåret sitt inne I Gardehallen for å terpe og trene. Midtbø fikk tilbringe et par timer her for å både prøve selv og observere Drilltroppen.
– Midtbø kom rett etter at flagget hadde gått opp klokken 08.00 før vi tok en rundtur på kasernen for å overvære morgeninspeksjon. Etter å ha ikledd seg uniform og fått en kort innføring av antrekk og bæring av den, forflyttet vi oss til Gardehallen.
Her tilbrakte vi tiden frem til lunsj. Etter lunsj fikk han overvære hele kompaniet i sine forberedelser til Gardesjefens evaluering av årets drillprogram.
Ga det riktige mindsettet
Gresseth gir en ganske god tilbakemelding på Midtbøs opptreden sammen med gardistene.
– Jeg synes Midtbø representerer mye av de holdningene og mindsettet som vi ser etter, han forstår at skal man bli god I noe må man vie tid og energi. Han tok til seg tilbakemelding, gjorde noe med de og jobbet veldig riktig for å bli bedre.
I likhet med kulturen vår skjønner han at skal man bli bedre, må man forstå at tilbakemeldinger er til hjelp og at man blir ikke bedre enn hva man selv vil.
– Jeg synes han var dyktig. Han har jo drevet med sin egen idrett på et høyt nivå og er en generelt seriøs utover som er god til å trene på trening og ikke bare møte opp.
Han ville nok med sitt fysiske utgangspunkt blitt en god drillgardist med noen flere hundre timer trening. Jeg trenger ikke kommentere teknisk utførelse, det blir litt urettferdig, men han skal ha skryt for å ha gitt gass i de to timene han holdt på, forklarer Gresseth.