Nyheter
Luke 15: OL-jubel for Gardemusikken
Før vinterlekene på Lillehammer i 1994 har militærmusikerne aldri spilt og gjennomført parader for en større scene.
Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Årets julekalender i Forsvarets forum består av drypp fra jubileumsboka «God vakt! Journalistikk i Forsvaret gjennom 75 år». Boken er til salgs hos Norli.
Sprengkulde og trompetspill er en dårlig kombinasjon. Spenningen i Gardemusikken er dirrende foran åpningsseremonien under Lillehammer-OL. En uke før den store dagen viser gradestokken hele 24 minus. Musikerne er ikke vant med å opptre i vinterlige omgivelser.
«Bølgen» for Garden
Men lørdag 12. februar 1994 tar Norges mest berømte militærmusikere 45.000 tilskuere og en til to milliarder TV-seere med storm. Folkehavet i Lysgårdsbakken belønner Gardemusikken med «bølgen». De har aldri spilt og gjennomført parader for en større scene enn akkurat her. Bare elleve kuldegrader gjør oppgaven noe enklere enn fryktet.
Neglelakk og tape
Forsvarets forum er på plass og rapporterer om nervøsiteten og om gardistenes kreative grep i forkant. Under øving i sprengkulden i dagene før OL blir musikantenes lepper sittende fast i munnstykket på instrumentene. Gode råd er dyre.
Med stort hell prøver man ut neglelakk og tape på munnstykkene.
– Det fungerte. Dermed slapp vi å være nervøse for at kulda skulle ødelegge for oss, sier rep-soldat Hallgeir Melbø til Forum. En stor kontingent av musikktroppen til OL er for øvrig rep-soldater.
Sjefen for Gardens seremonistyrke under vinterlekene, kaptein Olav André Melan legger til:
– Tapen er gjennomsiktig, så ingen legger merke til den. Dette er en god måte å hindre leppeskader på, sier Melan.
Sommeruniform
Under innslaget på tre og et halvt minutt med musikk og drill opptrer soldatene i sommeruniform. Det er tøft når kvikksølvet synker til den gale siden av ti minus. Under resten av seremonien bruker gardistene kapper for å holde varmen.
Trombonist Jon Olav Sääv sier til Forum:
– Morsomt å vite at store deler av verden ser på oss, men det er ikke til å stikke under en stol at det pirret litt da vi marsjerte inn på unnarennet i Lysgårdsbakken.
Flere av soldatene som deltar under åpningen er for øvrig svært rutinerte, blant annet med erfaringer fra Edinburgh Military Tattoo.
De andre kalenderlukene
-
Luke 24: Tryllende gardist på Skaugum
Starten på reportasjen i Mannskapsavisa på nyåret 1979 er nesten som i eventyret.
-
Luke 23: Et øyeblikk i begeistring på Ørlandet
Gjennom 75 år med Mannskapsavisa og Forsvarets forum har det vært presentert mye fremragende fotojournalistikk. Nå på lille julaften velger vi å presentere dette glimrende motivet.
-
Luke 22: Topp, eller bomber og granater?
Vinteren 2016 blåser redaksjonen i fløyta igjen for en tredje omgang av den svært populære serien Messetesten. 22 år har gått siden forrige runde.
-
Luke 21: Forum heier på kvinner i Forsvaret
Magasinet står fremst i heiagjengen når kvinner inntar mannsbastioner og er entusiastisk når likestillingen vinner terreng i Forsvaret.
-
Luke 20: Redaktør-avskjed etter 30 år
Høsten 1983: «Kapteinen går fra borde». Forsvarets forum forteller at ankerfestet i Mannskapsavisa og Forum, redaktør Rolv Høiland slutter etter mer enn 36 år innen presse- og informasjonstjenesten i Forsvaret.
-
Luke 19: Offensiv mot trafikk-død i Forsvaret
I løpet av 12 år – fra 1978 og ut 1990 – er dødstallet på veiene for vernepliktige inne til førstegangstjeneste hele 96 . Mellom 400 og 500 pådrar seg skader i trafikken. Forsvarets forum engasjerer seg kraftig i kampen mot trafikkulykker utover i 1980-tallet og tidlig i 90-årene.