Nyheter

VED FRONTEN: En ukrainsk soldat patruljerer i en landsby i Dontesk 2. juni.
VED FRONTEN: En ukrainsk soldat patruljerer i en landsby i Dontesk 2. juni.

Zelenskyj: Slaget om Donbas vil bli husket i militærhistorien

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj mener at slaget om Sievjerodonetsk kommer til å bli husket som ett av de blodigste i historien.

Publisert

– Dette slaget har en svært høy menneskelig pris for oss. Den er rett og slett skrekkinngytende, sier Zelenskyj i sin daglige tale på Telegram mandag.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: [email protected] eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Slaget om Donbas kommer utvilsomt til å bli husket i militærhistorien som et av de mest voldelige slagene i Europa, føyer han til.

Ukrainas forsvarsminister Oleksij Reznikov sa i forrige uke at opptil 100 av hans soldater dør hver eneste dag, og at 500 blir såret i de intense kampene med russiske soldater.

Zelenskyj sa 1. juni at mellom 60 og 100 soldater dør hver eneste dag.

Russiske styrker har langsomt rykket fram i Sievjerodonetsk som ligger i Donbas-regionen øst i landet. Målet er å ta kontroll over hele Donbas.

– Vi har å gjøre med absolutt ondskap. Og vi har ikke noe valg annet enn å gå framover og frigjøre vårt territorium, sier Zelenskyj, som igjen ber Vesten gi mer våpen til det ukrainske forsvaret.

Guvernøren i Luhansk fylke, Serhij Hajdaj, sa mandag at russiske styrker kontrollerer 70 til 80 prosent av Sievjerodonetsk, men at byen ennå ikke er omringet eller falt takket være kraftig ukrainsk motstand.

Han sa også at det nå er umulig å evakuere folk fra byen fordi alle broene til byen er sprengt.

I TV-talen mandag lovte Zelenskyj også at Ukraina skal gjenerobre Krim.

– Det ukrainske flagget skal igjen vaie over Jalta og Sudak, Dzjankoj og Jevpatorija. Selvfølgelig skal vi frigjøre Krim, sa han.

Han ba også sine landsmenn holde kontakten med de russisk-okkuperte delene av landet, slik som Donetsk og deler av Kharkiv-regionen, og fortelle folk der at den ukrainske hæren skal komme og frigjøre dem.

Powered by Labrador CMS