Nyheter:

Hevet beredskap for de norske styrkene i Irak siden nyttårsaften

Beredskapen har vært hevet – og er det fortsatt– for de norske styrkene i Irak etter angrepet mot den amerikanske ambassaden i Bagdad nyttårsaften.

​– Den lokale beredskapen i Irak, blant koalisjonsstyrkene ved Ain al-Asad-basen, har vært hevet etter angrepet på nyttårsaften, sier pressetalsmann Brynjar Stordal ved Forsvarets operative hovedkvarter til Forsvarets forum. 

Beredskapen forblir nå på det samme nivået, trass uroen etter at den iranske generalen Qasem Soleimani ble drept ved flyplassen i Bagdad fredag. 

– Vi følger situasjonen sammen med koalisjonen og søker å gjennomføre normal tjeneste, men med hevet beredskap, sier Stordal. 

Pentagon: Trump beordret angrep mot iransk general i Bagdad

Nyttårsaften tok militsmedlemmer og deres tilhengere seg fram til den tungt bevoktede amerikanske ambassaden i Bagdad. Der klarte de å sette fyr på resepsjonsområdet, før de ble presset tilbake av sikkerhetsstyrker og amerikanske ambassadevakter med tåregass og sjokkgranater, melder NTB. 

USA reagerte med å sende 750 soldater til Midtøsten. 

Bakgrunnen for angrepet mot ambassaden var at 25 krigere fra en Iran-støttet irakisk milits ble drept i amerikanske luftangrep to dager tidligere. Flere av deltakerne i begravelsesfølget etter krigerne tok seg til den amerikanske ambassaden. 

Ain al-Asad militærbase, der det norske bidraget i Camp Midgard holder til, er over 200 kilometer unna Bagdad. Norge har bidratt med styrker i Irak siden 2015 i operasjon Inherent Resolve. Norge er en del av en gruppe på 20 land i en amerikanskledet koalisjon og har i oppdrag å støtte og trene opp irakiske sikkerhetsstyrker. 

Les også: USA ber amerikanske statborgere forlate Irak umiddelbart