Nyheter:
Den ferske hærsjefen svarer på lesernes spørsmål
Er det nye stridsvogner som vinner krigen, og bør Hæren bli mer miljøvennlig? Slik svarer den nye hærsjefen Lars Lervik.
Denne artikkelen er over fire år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
I en seremoni på Bardufoss torsdag tok generalmajor Lars Lervik over som hærsjef etter generalmajor Eirik Kristoffersen, som blir ny forsvarssjef etter sommeren. I den anledning har vi invitert våre lesere til å sende inn spørsmål til den nye hærsjefen på Facebook og Instagram.
Her er spørsmålene fra Forsvarets forums lesere og Lars Lerviks svar:
Hvem trer inn som ny brigadesjef?
– Det vet vi ikke. Den stillingen er utlyst, så får vi helt sikkert mange gode søkere og så skal vi velge den beste. Enn så lenge er det heldigvis min tidligere nestkommanderende Randi Åste Huse som har ansvaret, og det føler jeg meg veldig trygg på at er bra frem til da, sier den nyinnsatte hærsjefen.
Søknadsfristen for stillingen som sjef for Brigade Nord er satt til 26. juli, får Forsvarets forum opplyst.
Hva kreves for å bli general, det er sikkert mange unge offisersspirer som lurer på dette?
– Det er et godt spørsmål. Det er å gjøre jobben hver dag, tror jeg, og så er det å ta utfordringene når du får dem. Gjør det du kan, og gjør det skikkelig, så tror jeg du har en brukbar mulighet.
Helikoptre til Hæren- en nødvendig kapasitet?
– Ja.
Hva tenker du om tiltak som tar sikte på å gjøre Hæren mer miljøvennlig?
– Vi må gjøre de tiltakene som er mulige å gjøre, men det viktigste vi gjør for å ta vare på miljøet, er faktisk å unngå at det blir krig. For det er lite som er mer miljøødeleggende enn krig, så jeg tenker at det viktigste vi skal gjøre er å fortsette og forsvare landet og bidra til at det ikke blir krig.
Han sier at de i dag arbeider for å unngå skader på terrenget i Hærens aktiviteter og at de håndterer det dersom de har noen hendelser med for eksempel søling.
Er nye stridsvogner det som vinner krigen i nord?
– Nei, men det er en viktig del av et komplett hærsystem som igjen er en viktig del av et forsvar.
Vil man satse mer på CBRN-vern i fremtiden?
– Ja, det ligger jo an til det hvis vi ser i langtidsplanen. Det støtter jeg og tror det er klokt. Og så må Forsvaret gjøre en god del, men jeg tror vi må se hele samfunnets ressurser sammen, for det er ikke noe bare Forsvaret kan gjøre alene.