Nyheter:
– En gang i året må det være lov å pynte seg litt
4. desember er HVs uniform på jobben-dag.
Denne artikkelen er over fire år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
– Ja, nå er jeg midt mellom to leveringer, så det passer bra, sier logistikkleder ved Bodø bakeri og troppssersjant i HV-14, Bjørn-Kristian Moe når Forsvarets forum ringer.
I dag har logistikklederen som er «hele 31 vintre gammel» byttet ut arbeidsbukse og t-skjorte med grønn uniform når han kjører ut leveringer til butikker, hoteller og kjøpesenter i Bodø.
– Hvordan reagerer folk når du kommer i uniform?
– Det er mye ambivalent. Noen smiler og noen sier «dét er litt av en arbeidsuniform», jeg svarer at «én gang i året må det være lov å pynte seg litt», ler han.
Noen av de han leverer bakevarer til fast, har blitt overrasket over dagens arbeidsantrekk, mens kollegene har vært interesserte og stilt spørsmål om HV-tjenesten hans. Moe forteller at for ham handler uniform på jobben om å vise tilstedeværelse.
– De fleste syns det er artig. De som ikke fikk med seg at det skulle være uniform på jobben, ble nok litt sjokkert.
– En lurte på om det var øvelse, legger han til.
Del av den norske beredskapen
– Jeg jobber som kommunikasjonssjef i Gjensidige og bærer uniform på hjemmekontor i dag. Allerede vært gjennom et par Teams-møter hvor jeg fikk synliggjort både HV og at jeg er en del av den norske beredskapen, skriver kommunikasjonssjef i Gjensidige og presse- og informasjonsoffiser i HV-01, Marie Brudevold i en e-post til Forsvarets forum.
– Hvorfor bærer du uniform?
– For å bidra i markeringen, og synliggjøre hvem det er som utgjør Heimevernet - inkludert meg selv. Det er et supert initiativ jeg håper blir årlig, og at så mange som mulig blir med, forteller hun, og legger til:
– Det er ingen hemmelighet at HV tidligere har slitt med stereotypier og et dårligere rykte enn det fortjener.
Hun skriver at hun håper dette kan bidra til å snu bildet av det som tidligere var den «typiske HV-soldaten», og at medsoldater bærer uniformen sin med stolthet - både i tjeneste, og under markeringer som denne.
– Det er vi som rykker ut ved krise og krig, på vegne av nasjonen, og det skal vi være stolte av.
Brudevold, som har vært i HV i åtte år, har fått positive reaksjoner fra kolleger i dag.
– Noen ble overrasket over at jeg i tillegg til mitt sivile virke er soldat, andre synes det var kult å få et militært innslag på skjermen.
Neste år håper presseoffiseren at hun kan gå med uniformen på kontoret, slik at effekten blir større enn på hjemmekontoret.
Et sjeldent syn mange steder
– Eg synes uniform på jobben-dagen er eit flott tiltak for å synleggjere Heimevernet i samfunnet vårt, mange stader er Forsvaret og uniformer eit sjeldan syn, skriver beredskapsleder i Vestland fylkeskommune, Kristin Rundsveen Bøtun, i en e-post til Forsvarets forum, og legger til:
– Det er fint med ei påminning om at det faktisk er ganske mange som er pålagt ei ekstra rolle og gjer ein innsats i den nasjonale beredskapen.
Hun har vært del av HV-11 – Møre og Fjordane HV-distrikt i to år.
– Hvorfor bærer du uniform?
– Etter såpass mange år i uniform har eg jo identitet som offiser, og savner på mange både kolleger og tida i uniform. Dette er ein moglegheit til å syne fram denne delen, og ikkje minst at ein har denne forpliktinga som HV-soldat.
– Hvilke reaksjoner har du fått i dag?
– Utelukkande positive reaksjoner, mange spør spørsmål – denne dagen er ei god moglegheit til å både synleggjere både HV og Forsvaret.
Hun forteller at hun er veldig komfortabel i uniformen og syns det er kjekt med en hverdag i grønt igjen.
– Det er få uniformer å sjå i indre Sogn til dagleg, så det er flott å sjå at fleire andre òg nytter dette høve!
– Er det karneval?
Sindre Monsholm (36) jobber som personalsjef i en betongentreprenør i Volda og er også del av HV-11.
Hvorfor bærer du uniform?
– Det er fordi at jeg er stolt av deltidsjobben og det kan være med å skape litt oppmerksomhet rundt Heimevernet, da.
– Jeg er kanskje en av de som er mest engasjert, jeg er jo toppsjef i innsatsstyrken. Da ligger det kanskje i både tjeneste, at man gjør det frivillig og at man er over snittet interessert, men jeg er veldig stolt av stillingen og jobben jeg gjør der. Da tenker jeg at man må selvfølgelig være med når Heimevernet arrangerer et sånt tiltak og dag som det her.
Hvilke reaksjoner har du fått?
– Han som er daglig leder i den bedriften jeg jobber i, er også HV-mann, så han går også i uniform i dag. Vi er to stykker som går i uniform på kontoret i dag, så det har blitt tatt godt i mot.
– Jeg fikk noen kommentarer når jeg henta en kaffekopp på Cirkle K på morgenen, og da lurte han som driver det om hva som var på gang. Jeg fortalte litt om at det var uniform på jobb dagen, og han lurte på om det var karneval. Ellers er det bare positive tilbakemeldinger, men litt humor må man tåle.
– Hvordan føles det å gå med uniform på den sivile jobben?
- Det føles jo bra. Hadde på goretex-jakka for litt siden så kjenner man litt lukten av øvelse med diesel og krutt, det er gode assosiasjoner når man har på seg uniform. Den er veldig behagelig og jeg er stolt av å ha den på meg. og stolt av å ha på seg det.
– Hva har du vanligvis på deg?
– Vi er ikke noe formelle så her er det jeans og genser.
– Lurte på om det var øvelse
Andreas Arnseth, 46 år, er beredskapsleder i VG, er engasjert i Heimevernet som soldattillitsvalgt i områdeutvalg, Distriktsrådet i HV-02 og Landsrådet for Heimevernet.
Hv-distrikt?
– Tilhører HV2 Gardefjell, som var utsendt til Gardermoen tidligere i pandemien. Jeg var ikke selv med da. Men stillingen min i VG er definert som samfunnskritisk og i VG satte vi beredskapsstab i starten av mars.
– Hvorfor bærer du uniform?
– Jeg synes det er viktig å vise tilstedeværelse, at HV er en ressurs for samfunnet.
– Hvor lenge har du vært i HV?
– Siden 1997.
– Hvilke reaksjoner har du fått?
– Er på hjemmekontor på Lillestrøm. Dattera mi på 13 år lurte fælt på hva som skjedde i dag, siden jeg hadde tatt på meg uniformen, lurte på om jeg skulle dra på øvelse.
– Hvordan føles det å gå med uniform på den sivile jobben?
– Ingen har sett meg i uniform ennå - men det er relativt godt kjent på jobben at jeg er i HV.
– Hva har du vanligvis på deg?
– Blå skjorte, det vil et ganske vanlig, «kjedelig» kontorantrekk.
Stein Robin Iversen (31) er ingeniør-student ved Universitetet i Tromsø - og del av innsatsstyrken i HV-17.
– Hvorfor bærer du uniform?
- Nei, hvorfor man er frivillig i innsatsstyrken holdt jeg på å si. Man har jo fått en indirekte ordre føler nå jeg da – helt fra toppen – at nå skal vi bære uniform, for vi har fått ett oppdrag. Og for å bevisstgjøre befolkningen at forsvaret er blant mennesker og at vi skal bli sett.
– Hvor lenge har du vært i Heimevernet?
– Det er 11 år siden jeg kom inn i førstegangstjenesten, jeg har vært på «rep» siden dag én. Jeg er på min andre kontrakt i styrken.
– Hvilke reaksjoner har du fått?
- Nei, det er jo tid igjen da, men jeg er student her i Tromsø. Foreløpig går det greit. Medstudentene begynner å flire litt, syns jo det er litt artig, litt rart. Det er jo litt rart å plutselig komme inn i grønt, ikke sant. Når man er en liten «tullpeis», også plutselig så har man uniform på seg, og kanskje er et snev mer seriøs? Men neida, foreløpig har det gått veldig fint.
– Hvordan føles det?
- Det føles jo alltid godt å ta på seg uniformen, det gjør det. Å ha flagget på skuldra. Det er flott å kunne representere.
– Hva har du vanligvis på?
– Det er mye joggebukse og hettegenser.