TRENING: Norske instruktører fra Heimevernet og Hæren trener opp Ukrainske soldater i Storbritannia til krigen i Ukraina.
Foto: Stian Lysberg Solum
Heimevernet: – De kommer vel til å jobbe cirka dobbelt av en vanlig arbeidsdag
930 frivillige har søkt på instruktørstillingene for å trene opp ukrainsk personell.
Forsvaret skriver i en pressemelding at fristen er ute for å søke på stilling for å trene opp ukrainsk personell, og melder om svært god respons.
– Dette viser den forsvarsviljen som bor i den norske befolkningen, sier generalmajor Elisabeth Michelsen, sjef for Heimevernet.
Jobben går ut på å lære opp flere kontingenter med ukrainsk personell. Opptreningen har fått navnet operasjon Gungne og inngår i operasjon Interflex, som er britiskledet. Instruktørene kommer fra Norge, Storbitannia, de andre nordiske landene, fra Canada og New Zealand.
Les også: Ukrainske rekrutter får trening i britisk furuskog
– Jobber mye mer
Oberstløytnant Per Gunnar Grosberghaugen er kommunikasjonssjef i Heimevernet.
– Hver utdanningsbolk varer fem uker for hver gjeng som skal utdannes. Det er altså flere femukersperioder, sier Grosberghaugen til Forsvarets forum.
– Hvor mange søkere passerte nåløyet?
– Den prosessen skal vi gjennom i neste uke så det vet vi ikke ennå.
– Kan du si noe om lønn?
– I utenlandsoperasjoner som for eksempel Afghanistan er det særavtaler. Det er det ikke her. De norske instruktørene lønnes etter det lønnstrinnet de allerede har. Det er jo ikke normal arbeidstid der, så de jobber mye mer enn en vanlig arbeidstaker i Norge. Sluttsummen vil bli høyere enn bare grunnlønn. Men det vil variere for hver enkelt.
– De kommer vel til å jobbe cirka dobbelt av en vanlig arbeidsdag og tjener vel dobbelt også, legger han til.
Instruktørene skal undervise i grunnleggende soldatferdigheter. Og dette foregår etter britisk modell. Ukrainerne som skal opplæres er uten soldatkompetanse.
– I løpet av de fem ukene skal de tilføres nødvendig kompetanse for å være soldater.
– Vil det være spesiell fokus på vinterkrig?
– Det vil være en del av grunnleggende soldatutdanning. Det handler om å kunne ta vare på seg selv under alle forhold.