Nyheter:

BRANN: Hytta i Folldal som begynte å brenne etter å ha blitt brukt av britiske soldater på øvelse.
BRANN: Hytta i Folldal som begynte å brenne etter å ha blitt brukt av britiske soldater på øvelse.

Hytte som ble brukt av britiske soldater på vintertrening brant ned

Årsaken skal ha vært vedfyring i defekt ovn. Ingen personer ble skadet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det vi om brannen foreløpig er at britiske soldater har disponert en hytte i Folldal. De har fyrt i en vedovn som ikke var i brukbar teknisk stand. Dette har ført til at baksiden ble så varm at den ene veggen tok fyr, forteller oberstløytnant Knut Are Bakke.

Han er distriktssjef i Møre og Fjordane heimevernsdistrikt 11, som er vertsavdeling for en britisk avdeling som er på vintertrening i Norge. Det er snakk om 40 britiske soldater som tilhører en kursavdeling som utdanner eksperter innenfor vintertjeneste.

Oberstløytnant Bakke forteller at de ikke har oversikt over hvor mange soldater som befant seg ved hytta som ble overtent. Det var ingen norske soldater på stedet.

– Ut fra opplysningen vi har fått skulle de britiske soldatene trene på en flystripe i Folldal. Der skulle de etablere et målområde som skulle observeres av andre soldater. I den forbindelse har britene brukt en hytte i nærheten hvor de har fyrt i ovnen.

– Vi har enda ikke fått klarhet i om de hadde fått tillatelse til å bruke hytta, eller om de visste at ovnen ikke var i brukbar teknisk stand, sier Bakke.

OVERTENT: Britiske soldater og brannvesenet ved hytta i Folldal.
OVERTENT: Britiske soldater og brannvesenet ved hytta i Folldal.

Foretar etterforskning

Politiet har hatt folk på stedet som har gjennomført avhør og etterforskningen pågår, opplyser operasjonsleder i politiet Bård Einar Hoft.

– Det skal har vært personer tilstede i bygget, men disse var våkne og kom seg ut raskt. Det var ikke fare for personskader, sier Hoft.

Han kan ikke fastslå brannårsaken, men forteller også at en vegg har tatt fyr og det er nærliggende å tro at det har sammenheng med fyring.

HV-11 opplyser at personer fra ledelsen i den britiske avdelingen har reist fra Setnesmoen leir til Folldal for å prøve å få klarhet i hva som har skjedd. Det blir også sendt en offiser fra HV-skolen på Dombås som skal representere Heimevernet på stedet.

Forsvarets forum har vært i kontakt med hytteeier som ikke ønsker å uttale seg i saken.

Powered by Labrador CMS