Nyheter:

Under den siste treningen, finslipte sjøheimevernssoldatene på taktikken for å sikre norskekysten.
Under den siste treningen, finslipte sjøheimevernssoldatene på taktikken for å sikre norskekysten.

Øvde lørdag – lagt ned tirsdag

Tre dager før de ble nedlagt trente disse soldatene i Sjøheimevernet.

Publisert Sist oppdatert

En lørdag i novemsber skal innsatsstyrke Bundle angripe sitt eget moderskip utenfor Horten. I byssa i Hårek-klassen sitter fenrik Johan Hjort trygt og varmt. Ute har tåka ligget tykk som graut, men det har ikke stoppet øvelsen i skjærgården denne lørdagen. 

– Sjøheimevernet sørger for å ta vare på verdifull utdanning og kunnskap, sier fenriken.

Tre dager senere: «Bundle» og Sjøheimevernet blir lagt ned. Avstemmingen i Stortinget er over, og den nye langtidsplanen for Forsvaret er vedtatt.


Under den siste tren
ingen før nedleggelsen var et faktum, finslipte sjøheimevernssoldatene på taktikken for å sikre norskekysten.

Selv om de primært opererer med gammeldagse sjøkart, har moderne teknologi i båtene latt øvelsen gå sin gang i tåkehavet utenfor Horten.

​​

Tilhørighet. «Bundle» er en av fire innsatsstyrker i Sjøheimevernet. Soldatene har skaffet seg spesialkompetanse innen maritim overvåkning/rapportering, beskyttelse av nøkkelpunkter, bording, jegerlag, dykking og sanitet. 

– Fordelene er at vi i Sjøheimevernet kjenner til hver holme og undervannsskjær langs kyststripa, sier fenrik Hjort. Dernest gjør han et poeng av at de frivillige mannskapene er særdeles motiverte for oppgaven.

– Det er mange gamle yrkesmilitære som ønsker å bidra ved siden av sivil jobb, og de representerer et vidt fagfelt. Her har vi sivilingeniører, økonomer, piloter, kirurger, IT-medarbeidere og håndverkere, forteller Hjort.

Det er mange gamle yrkesmilitære som ønsker å bidra ved siden av sivil jobb

Blodig alvor. Lunsjpausen er over, og nå gjelder streng militær kommando. Moderskipet blir angrepet i et scenario bestemt på forhånd. Kursen legges ut over Vestfold-skjærgården. På land har vinteren gjort sitt inntog og lagt sin hvite kappe over svaberg og holmer.

På dekk venter vi på det fiendtlige angrepet. Et flerbruksfartøy blir i god fart ført målbevisst mot moderskipet før angriperne tverrsnur og det knatrer iltert fra mitraljøsen på akterdekket. Munningsflammene står mot oss før angriperne snur og er ute av syne like raskt og overraskende som de dukket opp.

​​

Reelle aksjoner. Midtfjords blir vi så plukket opp av flerbruksfartøyet som tar oss trygt tilbake til Vallø Marina i Tønsberg.

– Dette fartøyet er ypperlig til formålet. Den snur på en femøring, og den drives av vannjet, sier Hjort.

Han forteller at de flere ganger har reagert på reelle mayday-varslinger på kanal 16, og ved tilfeldigheter har de vært med på å trå til i blant annet søk etter kajakkpadlere og ved drukningsulykker.

Nå blir det også slutt på det.​