Vektere ble permittert da HV inntok Gardermoen

Nokas-sjef Kjell Frode Vik stiller seg uforstående til at han må permittere folk når det trengs arbeidskraft på Oslo lufthavn.

Publisert Sist oppdatert

I stedet ble omtrent 200 vektere som vanligvis jobber på Gardermoen permittert av Nokas, skriver VG.

Nokas-sjef Kjell Frode Vik stiller seg uforstående til at han må permittere folk når det trengs arbeidskraft på Oslo lufthavn. Han mener vekterne kunne gjort det samme som HV-soldatene, informere om karanteneregler og overholde orden.

Soldatene er i tillegg gitt politimyndighet på oppdraget.

– Vi har begrenset politimyndighet på internasjonal sjøfart i dag. Tidligere har vi også fått det for å hjelpe med fangetransport. Det er altså ikke noe nytt at vaktbransjen kan ha begrenset politimyndighet, sier Vik.

Administrerende direktør Anne-Cecilie Kaltenborn i NHO Service og Handel mener det ikke kan være slik at Heimevernet settes til å gjøre en jobb som sender andre ut i permisjon.

– Regjeringen prøver på alle bauger og kanter å holde hjulene i arbeidslivet i gang så godt som mulig, men dette er jo det stikk motsatte, sier Kaltenborn til avisa.

VG har rettet en forespørsel til politimester Ida Melbo Øystese i Øst politidistrikt. Hun svarer på e-post at det ikke er praksis for å gi vektere politimyndighet.

– Når politiets ressurser ikke er tilstrekkelige, har vi etablerte rutiner for å be om bistand fra Forsvaret. Dette er hjemlet i en egen bistandsinstruks. Det er ingen praksis for at for eksempel vektere gis begrenset politimyndighet i en slik situasjon som den vi står i nå.