Nyheter:

Soldater fra HV-17 i Kautokeino bisto tidligere i år politi og tollvesen med grensekontroll på grensen til Finland.

HV-17 bistår igjen politiet med koronakontroll mot Finland

Reisende fra Finland vil bli kontrollert av personell fra politiet og Finnmark heimevernsdistrikt.

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Oppdraget på grensen vil bestå i å kontrollere at de reisende har dokumentasjon på negativ koronatest, og informere på vegne av helsemyndighetene om plikten til å teste seg, karantenehotell og hvilke karanteneregler som gjelder.

HV-17 starter oppdraget allerede tirsdag 5. januar og skal i første omgang bistå til og med 2. februar. Det går frem av en pressemelding.

For å begrense importsmitte har regjeringen fra 2. januar innført plikt for innreisende til Norge å teste seg for covid-19 så snart som mulig og senest innen 24 timer etter innreise.

Restriksjoner for hvor norsk indre Schengen-grense kan passeres er vedtatt. Finnmark politidistrikt har derfor anmodet om bistand fra Forsvaret for å utføre grensekontrollen.

Personellet fra HV skal sammen med politiet bemanne grensekontrollene ved Neiden, Polmak, Karigasniemi og Kivilompolo, som nå er godkjente grenseovergangssteder i Finnmark. I Utsjok er grensen stengt for alminnelig ferdsel.

Personell fra HV-områdene Indre Finnmark, Tanafjord og Sør-Varanger skal utføre grensekontrollen. Dersom bistandsanmodningen blir forlenget etter 2. februar vil det være aktuelt å kalle inn mannskap også fra andre HV-områder.

Soldatene i Heimevernet har allerede gode erfaringer med å etablere rask støtte til politiet i forbindelse med grensekontroll omkring covid-19. HV bidro med grensekontroll fra mars til juni tidligere i år. Andre steder i landet står heimevernsoldater allerede ved grenseovergangene.

Powered by Labrador CMS