Hedret britiske helter

Hertugen av Kent er i Norge for å legge ned krans på britiske krigsgraver.

Publisert Sist oppdatert

Anledningen var 75-årsmarkeringen av Operation Freshman på Vestre Gravlund i Oslo i dag. Prins Edward, Hertugen av Kent, president for det britiske samveldets kommisjon for krigsgraver (Commonwealth War Graves Commission) var til stede for å legge ned krans og hedre sine landsmenn, sammen med ambassadøren.

– Disse mennene viste et ualminnelig mot og vi skal aldri glemme innsatsen deres. Ved å minnes dem, verdsetter vi samtidig den freden vi har i dag, sa Sarah Gillett, Storbritannias ambassadør i Norge.

Ved å minnes dem, verdsetter vi samtidig den freden vi har i dag

Brutalt. Operation Freshman var tungtvannsaksjonen som mislyktes. 41 unge allierte soldater døde i det hasardiøse førsteforsøket på å sabotere Rjukan-anlegget. Ett bombefly og ett glidefly styrtet i Rogaland i november 1942. Alle som var i trekkflyet omkom, mens de overlevende i glideren ble tatt med til Slettebøleiren Egersund, hvor de ble henrettet. Av de ni overlevende fra styrten ved Lysefjorden ble fem fraktet til Grini og senere henrettet i Trandumskogen 18. januar 1943. Fire ble fraktet til Lagård fengsel i Stavanger, der de ble torturert og henrettet 24. november. Alle de 14 overlevende fra glideflyet ble henrettet allerede neste dag.


Topphemmelig.
Til sammen døde 41 i denne mislykte aksjonen. Hemmeligstemplet på operasjonen gjorde at selv familiene til de som var med måtte vente i flere år før de fikk vite hva som egentlig skjedde med sønnene og mennene deres. Tirsdag ble det gjennomført en markering i Stavanger for de falne fra Operation Freshman som er gravlagt der.

Det er totalt 1150 britiske krigsgraver i Norge, med falne fra begge verdenskrigene, fordelt på 74 ulike lokalsamfunn rundt i landet. Dette omfatter også gravene til menn fra nasjoner i det britiske samveldet, hovedsakelig Australia, New Zealand, Sør-Afrika og Canada. Den største britiske kirkegården i Norge ligger i Trondheim. 
Kilde: Forskning.no