Håp om fredsavtale mellom USA og Taliban i februar

Afghanistans president Ashraf Ghani sier det er betydelig framgang i USAs forhandlinger med Taliban.

Ghani la natt til onsdag ut en rekke optimistiske meldinger på Twitter etter en samtale med USAs utenriksminister Mike Pompeo.

– I dag hadde jeg gleden av å få en telefon fra Pompeo, som informerte meg om betydelig framgang i de pågående fredssamtalene med Taliban, skriver Ghani på Twitter.

Pompeo skal ha informert Ghani om et forslag fra Taliban som er ment å føre til en betydelig og varig reduksjon i voldsbruken i landet. Det er ett av kravene USA har stilt for å inngå en avtale med opprørsbevegelsen.

Tilbaketrekking

Avtalen er også ventet å inneholde en plan for tilbaketrekking av tusenvis av amerikanske og andre utenlandske styrker fra landet, samt en garanti fra Taliban om at terrorangrep ikke blir planlagt fra Afghanistan.

Representanter fra USA og Taliban har ikke kommentert den mulige avtalen. Ifølge en Taliban-kilde i Pakistan skulle Taliban-representanter og forhandlere fra USA møtes igjen onsdag.

New York Times siterer anonyme kilder på at USAs president Donald Trump har gitt en betinget godkjennelse av avtalen.

– Sju dager uten vold

USA og Taliban har vært på nippet til å inngå en avtale tidligere. I september var forhandlingene nesten sluttført, men de ble brått brutt da Trump grep inn som følge av nye Taliban-angrep. Nå skal Trumps krav være at Taliban går med på en periode på sju dager senere i februar der volden trappes ned.

Ifølge Taliban-kilden i Pakistan er det snakk om en våpenhvile, men uten at den skal omtales som det.

Samtalene ble innledet for over ett år siden. Etter at de brøt sammen i september, ble det gjennomført en fangeutveksling, som banet vei for nye samtaler i desember. En avtale mellom Taliban og USA er ment å føre til forhandlinger mellom Taliban og den afghanske regjeringen.