Nyheter:

Hærsjefen: – Hæren har ikke et større problem enn de andre grenene

Tallene fra Forsvarets undersøkelse om mobbing og seksuell trakassering er klare. Flest sier de er blitt voldatt i Hæren.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

I dag, fredag 5. april kom tallene fra Forsvarets undersøkelse om mobbing og seksuell trakassering fordelt på de tre forsvarsgrenen Hæren, Sjøforsvaret og Luftforsvaret. 

Tallene viser at 2,2 prosent av kvinnene i Hæren har svart at de har hatt sex uten samtykke – altså svart at de er blitt voldtatt. I Sjøforsvaret svarer 1,7 prosent av kvinnene at de er blitt voldtatt, men i Luftforsvaret sier 0,3 prosent at de er blitt voldtatt.

Se tabellen lenger ned i saken for å finne ut hvor mange som har svart på undersøkelsen, fordelt på avdeling og kjønn.

Sjef for Hæren, generalmajor Odin Johannessen, mener ikke Hæren har et større problem enn de to andre grenene.

– Ikke et større problem

– Hva tenker du om at Hæren har flest voldtekter av forsvarsgrenene?

– Det tenker jeg er helt naturlig siden vi har flest soldater hos oss, sammenlignet med de andre forsvarsgrenene. Har vi flere soldater så er det høyere sannsynlighet for den slags.

– Men også i prosent, hvor grenens totale størrelse er tatt høyde for, har Hæren større tall – 2,2 prosent, mens Sjøforsvaret har 1,7 og Luft har enda lavere tall – hva tenker du om det?

– Det er ganske irrelevant. Dette handler ikke om Hæren, men det handler om mennesker og menneskers relasjoner. Jeg kan ikke kommentere enkeltsakene uten kunnskap om enkeltsakene.

– Jeg ser det ikke som hensiktsmessig å diskutere prosentene. Vi forholder oss til tallene som foreligger. Om vi hadde hatt én og de andre hadde hatt ti, så er én hos oss én for mye.

Sjef for Hæren, Generalmajor Odin Johannessen. Foto: Forsvaret

– Hadde det vært omvendt så hadde ikke jeg sagt at vi hadde et mindre problem enn de andre, legger han til.

Gir ett bilde

Over 50 prosent av kvinnene svarer i undersøkelsen at de i løpet av de siste tolv månedene har opplevd, i eller utenfor tjenestetid, støtende eller ubehagelige kommentarer som for eksempel at kvinner ikke passer til å gjøre visse typer arbeidsoppgaver eller at kvinner ikke burde ha muligheten til å utføre enkelte typer oppdrag.

– Hva tenker du om det?

– Det er en observasjon flere av våre vernepliktige uttrykker det motsatte av.

– Betyr det at du ikke tror på det?

– Nei, det gjør det ikke. Dette er ett bilde av flere tilgjengelige bilder, fortsetter Hærsjefen.

Han viser til at vernepliktundersøkelsen og medarbeiderundersøkelsen – som også rører ved de samme temaene – også gir et bilde av situasjonen i Forsvaret.

Vernepliktundersøkelsen er mer generell i spørsmålstillingen, men i 2017-undersøkelsen svarte 85 prosent av jentene at de trives i Forsvaret. 81 prosent av guttene sier det samme. Samme undersøkelse viste også at 16 prosent av jentene sa de blir utsatt for uønsket seksuell oppmerksomhet. Én prosent av guttene sa det samme.

Vil fortsette med det samme

Hærsjefen sier videre at han ikke har tro på hverken kampanjer eller verdidager for å få bukt med problemet med mobbing og seksuell trakassering.

– Da har man ikke forstått hva problemet er, sier han.

Han forteller at de i Hæren allerede har stort fokus på temaet og at dette er et kontinuerlig arbeid. Han sier det er spesielt tre fokusområder de jobber med.

– Vi har tydelige retningslinjer for Hærens personell, vi prioriterer trygghet og trivsel som en del av våre operative prioriteter for virksomheten og vi setter fokus på språkbruk og omtale av hverandre, forteller Johannessen.

Han sier at det er et lederansvar.

– Vi som ledere må passe på å ha fokus på dette, og at det er synlig.

– Det er klart at når vi ser resultatet av disse spørsmålene i denne konkrete undersøkelsen så må vi ta det med oss og se om det vi gjør er tilstrekkelig.

Powered by Labrador CMS