Nyheter:

Toralf Heimdal er ordfører i Bardu kommune.
Toralf Heimdal er ordfører i Bardu kommune.

– Forståelse for beslutningen

Ordfører i Bardu kommune er likevel skuffet over at vinterøvelsen Joint Viking er avlyst.

Publisert Sist oppdatert

– Jeg har forståelse for at øvelsen ble avlyst, og at det ble gjort av preventive hensyn med tanke på usikkerheten knyttet til mulig spredning av det muterte viruset. Det har imidlertid ikke vært et krav fra kommunen om at øvelsen burde bli avlyst, sier Toralf Heimdal (Sp) til Forsvarets forum.

Han forteller at han fikk en telefon fra forsvarsminister Frank Bakke-Jensen like før statsråden holdt pressekonferanse for å informere om beslutningen.

Avlyser Joint Viking

Regjeringen har besluttet at den planlagte vinterøvelsen med allierte i Indre Troms med avlyses. Det er i utgangspunktet planlagt for alliert vintertrening for om lang 3400 personell. Og frem til nå har om lag 2900 alliert personell ankommet Indre Troms for å gjennomføre trening og øving.

Av disse er i overkant av 1000 fra USA, litt under 1000 fra Storbritannia, rundt 600 fra Nederland og om lag 200 fra Tyskland.

Øvelsen avlyses på grunn av smittesituasjonen i Norge.

– Vi tar ikke inn nye allierte styrker til Indre Troms. For de styrkene som allerede er her vil vi foreta en styrt avvikling, sa Frank Bakke-Jensen på en pressekonferanse tidligere i dag.

Venter på 2022-øvelsen

– Jeg har hatt stor tiltro til at Forsvaret ville klart å opprettholde smittevernshensyn. I utgangspunktet skulle de ikke være noe risiko forbundet med øvelsen, men jeg har forståelse for helhetsvurderingen som ligger til grunn for beslutningen om å avlyse, sier Heimdal.

– Nå får vi se fram til den neste store øvelsen i 2022 der flere allierte soldater skal delta. Det er viktig både for regionen og nasjonalt at alliert soldater får øvd i Natos nordflanke.

Powered by Labrador CMS