Nyheter:
Mattis etterlyste omstridt ubåthavn i Tromsø under Army Summit
Den norske langtidsplanen ser verdien i å iverksette modernisering, hevder USAs tidligere forsvarsminister Jim Mattis.
Denne artikkelen er over fire år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
En nøkkelalliert på den nordre flanken, en læringsinsititusjon for amerikanske marineinfanterister om å leve og kjempe i norlige strøk, et land som støttet USA i Afghanistan kort tid etter terrorangrepene 11. september. Slik innledet USAs tidligere forsvarsminister Jim Mattis sitt innlegg på Hærens årlige konferanse, Army Summit, mandag.
Har du tips eller innspill til Forsvarets forum? Send oss en e-post til tips@fofo.no
– Vi tar ikke båndet oss i mellom for gitt. Menneskelige relasjoner blir enten bedre eller svakere. Vi er innstilt på å gjøre dem bedre, sa Mattis om det norsk-amerikanske forholdet.
Bokser over sin klasse
Deretter hentet han en sportsreferanse for å beskrive det norske forsvaret.
– Norge har alltid bokset over sin vektklasse. Det bidrar alltid mer enn det antallet vil tilsi.
Mattis refererte også til Langtidsplanen for forsvarssektoren, som han mener viser Norges forpliktelser overfor Nato, og trakk blant annet frem at det er lagt opp til nye stridsvogner.
– Den er skrevet med den sedvanlige norske usminkede anerkjennelsen av situasjonen, sa han.
Regjeringen fikk langtidsplanen i retur: Her er Stortingets åtte krav
Pekte på ubåthavn i Tromsø
Deretter adresserte Mattis «de i uniform».
– For eksempel så trenger vi som soldater å se jobben gjort i Tromsø. Natos ubåtoperasjoner øker konkurransen mot de som ønsker oss ille, sa han.
I oktober i fjor bekreftet forsvarsminister Frank Bakke-Jensen overfor Forsvarets forum at de ville åpne for at atomdrevne ubåter kunne legge til havn ved Grøtsund industrihavn på Tønsnes utenfor Tromsø.
Dog har prosjektet møtt lokal motstand. Kommunestyret i Tromsø har tidligere sagt nei til planene.
Tidligere i september i et brev signert konstituert kommunaldirektør Mari Enoksen Hult, gir Tromsø kommune beskjed til både Forsvaret, Forsvarsdepartementet og den amerikanske marinen om at de ikke ønsker at reaktordrevne ubåter legger til kai på en kommunal havn, skriver Nordlys.
Den amerikanske marinen opplyste i august at Tromsø vil få besøk av rundt fire amerikanske og britiske reaktordrevne fartøy årlig.
Står mellom havnen og den amerikanske marinen
Forsvarets forum har bedt Forsvarsdepartementet om en statusoppdatering på prosjektet. Departementet svarer at det er Tromsø kommunale havn som har avtalen med den amerikanske marinen om å tilpasse Tønsnes havn til å kunne ta imot allierte reaktordrevne fartøyer.
– Forsvaret har bidratt til å legge til rette for kontakt mellom Tromsø havn og relevante amerikanske myndigheter for å få gjort de fysiske tilpasningene ved havnen. Forsvaret har også stilt seg til disposisjon for kommunenes arbeid med de nødvendige kommunale beredskapsplanene slik at de kan komme på plass, sier forsvarsminister Frank Bakke-Jensen.
Når et anløp ved havnen finner sted, skal Forsvaret også bidra med vakt og sikring rundt havnen.
– Jeg er opptatt av at denne prosessen kommer i mål i henhold til den avtalte fremdriftsplanen slik at vi kan ta i bruk Tønsnes havn til å ta imot allierte reaktordrevne fartøy. Slikt mottak er viktig for nasjonal sikkerhet, sier Bakke-Jensen.
Rettelse: I en tidligere versjon av denne saken stod det at Mattis viste til at det var lagt opp til nye kampvogner i LTP. Det riktige er stridsvogner. Rettelsen ble gjort 29.09.2020, klokken 15.45.