Nyheter:

Forsvarets hundeskole søker nye fôrverter til sine kommende tjenestehunder. Dette er en av valpene.

Er du Forsvarets nye fôrvert?

I løpet av våren 2021 sendes tolv valper til fôrverter på Østlandet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Forsvarets hundeskole (FHSK) bruker sivile fôrverter til fremtidige tjenestehunder. Hundene selekteres fra oppdrettere som avler hunder til bruks og tjeneste.

Amund Haarstad, nestkommanderende ved Forsvarets hundeskole forklarer til Soldatnytt at man ønsker å gi hundene en normal utvikling i valpeperioden.

– Med dette menes at vi ønsker å gi valpene alt det de trenger i trygge, sivile hjem.

Eksempelvis hvordan valpen forholder seg til mennesker, dyr og normalt sivilt miljø.

Mange fôrverter er sivile, mens andre har tidligere erfaring med Forsvaret og enkelte er ansatt i politi eller Forsvaret.

– Noen er dimitterte røktere, hundeførere og tidligere fôrverter som tar en ny valp. Mange har ett ønske om å lære mer om hund fordi de ønsker seg inn i hundetjenesten i Forsvaret eller politiet. Andre ønsker å lære seg generelt mer om hund da de selv vurderer å anskaffe seg hund, men ønsker å prøve dette i en gitt tidsperiode som ikke forplikter et helt hundeliv, sier Haarstad.

Les også: Flysoldat Kristin var på juleperm da hun ble sendt til Gjerdrum

Forsvarets hundeskole har brukt sivile fôrverter for sine fremtidige tjenestehunder siden ordningen ble opprettet.

Gir tilbake til det sivile hundesamfunnet

Fôrvertordningen til Forsvaret har eksistert siden slutten av 1990-tallet. Haarstad forklarer at Forsvarets hundeskole har stort sett brukt sivile fôrverter for sine fremtidige tjenestehunder.

– Tilgjengelighet og engasjement er de viktigste faktorene vi ser etter hos de som ønsker å bli fôrverter.

– I valpens første leveår, er det en hel del fysisk og mental utvikling som skjer hos valpene. Dette setter enkelte begrensninger for at hundene kan tas inn i et fastsatt treningsprogram ved FHSK allerede fra åtte uker alder.

Han sier at Forsvaret som institusjon ikke har mulighet til å gi valpene de trygge rammene i det første leveåret som sivile hjem kan gi.

– Slik FHSK ser på det kan fôrvertsprogrammet gi det sivile hundesamfunn noe, samt at dette kan gi noe tilbake til Forsvaret i den rekrutteringsbasen vi har på fremtidige tjenestehunder.

Les også: Garden har ikke lenger egen rekruttskole

Fokusert trening

Fôrvertsfamiliene får tildelt en valp og deltar på to samlinger i måneden, som utgjør et type valpekurs som går over ett år.

– Fôrvertene har kontinuerlig dialog og oppfølging av våre engasjerte fôrvertskonsulenter, ansatte ved FHSK og FHSK sin egen avdelingsveterinær.

– De skal påvirke hunden ved å la den delta på daglige rutiner inne og ute, lære de mat- og soverutiner og sørge for fysisk aktivitet og mental stimulering gjennom ulike øvelser de lærer på kurs. Valpene blir blant annet lært å tåle rutiner for håndtering og stell.

Haarstad forklarer videre at hundene blir sosialisert, preget på det å søke etter mennesker og får en del miljøtrening for å utvikle valpens koordinasjon og gjøre den trygg i ulike miljøer.

Valpene trener blant annet på søk av mennesker og det å være i forskjellige miljøer.

– Dette er med å styrke valpene og den tjenesten som eventuelt kommer når den blir tatt inn til tjeneste.

Etter at hunden har vært hos sin fôrvertsfamilie i 12-14 måneder, blir den testet gjennom en mentaltest, samt vurdert av FHSK sin veterinær for å se om den tilfredsstiller kravene for å utdannes videre til tjenestehund.

– Hunder som får godkjent mentaltest og veterinærkontroll, flytter «hjem» til Forsvarets hundeskole. Det er da en ansatt profesjonell hundetrener som tildeles hunden, da starter målrettet trening mot en av tjenestehundkategoriene i Forsvaret, sier Haarstad.

Vernepliktige involvert

Denne treningen varer i omtrent ett år. Vernepliktige i Forsvaret er involvert i treningen ved at enkelte støtter hundetrenere i daglig trening.

– De vernepliktige hunderøkterene tar en stor del av forvaltningen av hunden utenfor arbeidstiden til hundetrenerene.

– Hundene bor da i kennel og trenger både fysisk og mental aktivitet, stell og røkt utover treningen som hundetrenerene gir dem innenfor sin arbidstid. De vernepliktige hunderøkterene har således en av de viktigste funksjonene i hundetjenesten, da de er med på å sørge for at Forsvarets hunder har det bra 24 timer i døgnet, 365 dager i året, sier Haarstad.

Powered by Labrador CMS