Nyheter

STYRKER LUFTVERNET: Hærens talsperson Eirik Skomedal peker på Russlands invasjoner i 2008 og 2014 som årsaker til at Forsvaret har begynt å tilrettelegge for luftvern igjen.
STYRKER LUFTVERNET: Hærens talsperson Eirik Skomedal peker på Russlands invasjoner i 2008 og 2014 som årsaker til at Forsvaret har begynt å tilrettelegge for luftvern igjen.

Hæren tester mobile luftvernraketter

Den norske hæren får sitt første mobile rakettsystem for bakkestyrker. Onsdag testes systemet på Andøya i Nordland.

Publisert Sist oppdatert

Luftvernrakettene skal beskytte bakkestyrker mot trusler ovenfra og kan følge styrkene mens de rykker fram.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Skytingen på Andøya testsenter blir den første med systemet NASAMS High Mobility Launcher, melder NRK. Rakettene er montert på et militært kjøretøy.

– Dette er første gang vi får noe som kan følge en landstyrke som beveger seg i terrenget, sier Hærens talsperson, Eirik Skomedal.

– Det er en viktig milepæl for dem å skyte skarpt, og jeg vil også si at det er en veldig viktig milepæl i gjenreisningen av luftvern i den norske Hæren, som dessverre har vært nedlagt i mange år, sier historiker Ole Jørgen Maaø ved Luftkrigsskolen i Trondheim.

Kampluftvernet ble avviklet i 2004 og sakte gjenopplivet i 2018, som en del av artilleribataljonen i Brigade Nord.

Skomedal peker på Russlands invasjon av Krim i 2014 og Georgia i 2008 som årsaker til at det norske Forsvaret etter hvert begynte å tilrettelegge for luftvern igjen. Den pågående krigen i Ukraina viser også behovet for luftvern i Hæren, mener han.

Les også: Finland dropper russisk-finsk atomprosjekt

Powered by Labrador CMS