Nyheter
For brannvernsoldatene på Haakonsvern består hverdagen stort sett av trening og øvelser.
Men da brannen herjet på Sotra, måtte de ut på skarpt oppdrag.
– Det var veldig slitsomt, både fysisk og mentalt. Likevel satt all drillingen så godt at jeg aldri følte meg utrygg, sier Sindre Kolstad.
Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
3. juni, kl. 11.57:
Øygarden brann og redning får melding om gressbrann ved Fjæreidpollen. På Haakonsvern orlogsstasjon begynner et lag brannvernsoldater å drikke vann, få i seg næring og forberede seg i tilfelle de skal bistå Øygarden brannvesen.
To timer senere stiller stasjonen på Haakonsvern seg klar til disposisjon. Etter ti minutter får de beskjed om å bistå.
I en bil på vei mot den herjende brannen sitter tre vernepliktige og forbereder seg til sitt første skarpe oppdrag.
– Man kjente adrenalinet økte og man begynte å psyke seg opp, forteller Daniel Bolme.
Sindre Kolstad, Marius Hallgren og Bolme er vernepliktige brannvernsoldater.
I bilen fordeler de arbeidsoppgaver. Brannkonstabel og vaktleder Hans Kristian Bremnes sier det er viktig for mannskapet å få informasjon under utrykningen.
– De må skape en felles situasjonsforståelse og forberede seg mentalt. Underveis blir mannskapet brifet og får tildelt arbeidsoppgaver de føler seg fortrolig med. I tillegg kommuniserte vi direkte med alle enhetene på stedet.
Reddet hus
Sindre Kolstad er en av soldatene som får i oppdrag å slukke en lokal brann like ved et hus. Brannen er 20 meter unna huset.
– Jeg kjente jeg ble ekstra skjerpet når det var et hus i nærliggende område. Det var veldig slitsomt, både fysisk og mentalt. Likevel satt all treningen og drillingen så godt at jeg aldri følte meg redd eller utrygg. Jeg visste hva jeg skulle gjøre, sier Kolstad.
Har du fått med deg denne? Erna Solberg sier nei til globalt Nato
Det tok flere timer før brannen var under kontroll.
Brannkonstabel Bremnes skryter av jobben de gjorde i området. Det er lite som skal til for at brannen sprer seg, forteller han.
– Dette er veldig krevende. Hvis brannen hadde fått tak i granskogen på siden her ville det vært stor spredningsfare mot huset. Men det ble gjort en god jobb slik at situasjonen kom under kontroll.
Bolme og Hallgren jobbet mot flammene lenger opp på fjellet. Opplevelsen var en viktig erfaring, forteller de. Hallgren sier at det hjalp at brannvesenet på området oppførte seg så rolig som de gjorde.
– Jeg ble imponert over hvilken tilnærming de hadde til situasjonen. De var skjerpet, men samtidig rolige. Kommunikasjonen var god og ryddig. Det bidro til at vi også kunne gjennomføre en god jobb.
Hallgren forteller at det var en veldig lærerik opplevelse og er glad han fikk muligheten til å hjelpe til når situasjonen først hadde oppstått. Den viktigste lærdommen var at treningen og systemet vi jobber med fungerer såpass bra. Erfaringen motiverer til videre tjeneste innenfor brannvern, sier han.
Opprettholdt beredskapen
Brannkonstabel Bremnes understreker at selv om de bisto sivilsamfunnet opprettholdt de hele tiden beredskapen på Haakonsvern.
– Vi hadde under hele perioden normal beredskap på basen, med stor hjelp fra mannskap og brannbil fra helikopterbasen på Haakonsvern. Det oppsto en liten brann på basen parallelt med brannen på Sotra, men vi fikk rykket ut kjapt og håndtert den før den eskalerte.
Han mener dette sier noe om den kapasiteten Forsvaret har i brannvernsoldatene. Han skryter av alle de 21 vernepliktige soldatene som jobber på stasjonen og forteller at alle sammen har bidratt på ulike måter.
Brannvernsoldatene trekker fram et veldig godt miljø som en avgjørende årsak til at de håndterte situasjonen på en god måte.
– Vi har et utrolig godt samhold. Det er en trygghet i gruppen, og vi kjenner hverandres styrker og svakheter. Miljøet blant soldatene gjør at vi klarer å samarbeide godt når krisen inntreffer, sier Bolme.
Les mer: Tillitsvalgt: – Vi ser behov for en kulturendring