Nyheter

MÅL: Marinebasen Haakonsvern utenfor Bergen var ett av flere mål i hemmelige russiske dokumenter fra mellom 2008 og 2014.

Rena, Rygge og Haakonsvern blant mål i graderte russiske dokumenter

Den britiske avisen Financial Times har sett dokumenter som viser 32 mål i Vest-Europa som den russiske marinen skulle treffe i en potensiell konflikt med Nato. 

Dokumentene den britiske avisen har sett skal være en del av en presentasjon for en gruppe offiserer og er laget mellom 2008 og 2014. Målene ligger i blant annet Norge, Tyskland og Storbritannia. Det dreier seg om både militærindustri og militærleire. 

I Norge er det plottet inn mål ved Rena, der de norske spesialstyrkene holder til, Rygge, der det norske Luftforsvarets ledelse har holdt til og marinebasen Haakonsvern. 

– Det vi kan si med sikkerhet er at Russland, selv mellom 2008 og 2014, aktivt planla å angripe forskjellige typer mål over hele Europa og Norge. Dette er verdifull informasjon på et overordnet nivå, sier Fabian Hoffmann, spesialist på atomvåpenpolitikk og strategi ved Universitetet i Oslo, til Aftenposten.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Hoffmann legger til at alle militærstyrker som har missiler, inkludert Norge, har forhåndsbestemte lister med mål. Generelt blir slike planer revidert ganske ofte. 

Powered by Labrador CMS