Nyheter

BUDRUNDE: Dette er Jan-Rune Bang Hansens tredje auksjon til inntekt for Veteranmatkassen. Kunstverkene viser han frem i befalsmessen på Haakonsvern, men åpner nå opp for bud via Facebook.

Auksjonerer bort kunst for å brødfø veteraner

Jan-Rune Bang Hansen mente det burde gjøres mer for sine medveteraner, derfor tok han saken i egne hender. Nå vil han samle inn over 50.000 kroner for veteraner som har det vanskelig.

Publisert Sist oppdatert

For tredje året på rad auksjonerer Jan-Rune Bang Hansen bort kunst og militæreffekter til inntekt for veteraner som sliter. Pengene går til veteranmatkassen som deler ut mat til veteraner i Bergen og omegn. 

– Grunnen til at jeg startet med dette, er fordi det er en god del veteraner som sliter økonomisk, veldig ofte på grunn av senskader, forteller Hansen. 

Veteranmatkassen i Bergen ble startet i 2018 av IntOps Bergen & Omland - OPP & UT. Tilbudet drives av frivillige veteraner og pårørende. 

I fjor samlet Hansen inn 33.000 kroner til organisasjonen. Pengene gikk til mat, vedlikehold av leveringsbil og andre driftskostnader. Dette førte til at 70 til 80 veteranfamilier fikk tilbudet i 2024.

Etter Hansens egen prognose vil kostnadene bare øke, så i år sikter han enda høyere:

– Jeg vil tippe at i neste års budsjett vil det i hvert fall koste 40.000 å drifte dette, sier han.

FULLPRIS: Kunstverkene er rene donasjoner fra de ulike kunstnerne. Hansen forteller at flere av verkene når opp til prisen det hadde kostet å kjøpe det fra kunstneren.

Anerkjente kunstnere

Det hele begynte med militæreffekter, men da det ble tynt i rekkene inkluderte han også kunst i auksjonen. 

Selv er han en som setter pris på kunst, spesielt «street art», og han har ved hjelp av nettverket sitt funnet kunstnere som ønsker å donere verkene sine til auksjonen. 

– Det er et par kunstnere som jeg handler en del av selv som jeg er blitt venner med. De har hjulpet meg å komme i kontakt med flere, forteller Hansen.

Til daglig jobber han som kokk i befalsmessen på Haakonsvern. Her stiller han også ut flere av kunstverkene som kan bys på. 

– Jeg solgte et kunstverk i forrige uke, som er originalt, én av én. Det er fra en kunstner som heter Draw., og det fikk jeg 7000 kroner for.

GALLERIKUNST: Kunstneren Idis, som står bak dette maleriet, skal ha utstilling i Bergen de kommende dagene sammen med andre kunstenere som også har bidratt med kunstverk til auksjonen.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Auksjonen hans inneholder kunstverk fra både kjente navn og noen «up and coming» (lovende) kunstnere. Kjente navn som JOY, 10.Dig, Shy Girl og Trinebilder har alle donert til saken.

Hittil estimerer Hansen at han har fått inn kunst til en samlet verdi på opp mot 70.000 kroner. 

– Vil ha inn mest mulig

Hansen forklarer at det stort sett er ansatte på Haakonsvern som byr på kunsten hans, men at han nå satser bredere.

– Jeg er blitt litt grådig. Jeg vil jo ha inn mest mulig penger. Så jeg har laget en gruppe på Facebook som heter Auksjon 2024, smiler Hansen.

Han forteller at gruppen vokser sakte men sikkert. I gruppen kan man sette seg opp på de ulike auksjonslistene. Auksjonen startet i begynnelsen av oktober og varer fram til starten av desember. 

Rådgiver i veteranforbundet SIOPS Njål Kjølholdt-Gustavsen sier til Forsvarets forum at kunstauksjonen er et flott initiativ. Han mener frivilligheten kan avlaste de offentlige myndighetene på mange felt.

– Det er viktig og i noen tilfeller helt avgjørende at frivillige engasjerer seg for utenlandsveteranene våre. Organisasjonene og prosjektene er alle en del av den helhetlige veteranivaretakelsen i Norge, sier Kjølholdt-Gustavsen.

Bang Hansen håper flere vil bidra med militæreffekter til auksjonen. Offiserhatten han holder er donert av en tidligere driftstekniker. Den tilhørte faren som tjenestegjorde i britiske Royal Marines under krigen.
Powered by Labrador CMS