Nyheter:

Grønt valg i boks

De siste dagene har noen tusen soldater fått sjansen til å forhåndsstemme.

Publisert Sist oppdatert

I Målselv arrangerte kommunen forhåndsstemming både på Bardufoss og på Skjold, og denne uka har Bardu kommune stilt opp i Setermoen garnison. Oppmøtet har vært veldig bra.

– Vi har gjort det slik i mange år, og før dagen er omme vil jeg tro at et sted mellom 700 og 800 har vært innom urnene på Velferdsbygget. I tillegg er det et par hundre militære som har forhåndsstemt til Stortingsvalget på kommunehuset, sier valgansvarlig Bengt Eggen i Bardu.

Før dagen er omme vil jeg tro at et sted mellom 700 og 800 har vært innom urnene

Han har inntrykk av at soldatene setter pris på tiltaket. Stemmene som mottas blir oversendt de respektive hjemkommunene i posten, og talt opp der.


Soldatene på Setermoen kommer puljevis fra skytebanen i feltantrekk. De trenger bare identitetskort for å kunne delta i valget. En av dem som avgir stemme på Setermoen er Paal Gjerstad Maseng. 19-åringen fra Oslo er rekrutt i Panserbataljonen, og han forteller at det på oppstillingen bare var noen få som ga uttrykk for at de ikke ville stemme.

– Det er viktig å få stemt. Jeg har ikke fulgt spesielt godt med i valgkampen, men har nå som for to år siden stemt på et grønt parti og håper regjeringen blir sittende. Viktig for meg er utdanning, miljø og at vi skal ha det godt i Norge, sier Gjerstad Maseng.


En som derimot håper på regjeringsskifte er 20 år gamle Kristian Olsen fra Lørenskog. Han legger heller ikke vekt på forsvarspolitikk, og om det skal bevilges to prosent av brutto nasjonalprodukt til militære formål. Derimot er han opptatt av arbeidspolitikk.

– Mitt valg har vært klart lenge, jeg har ikke fulgt med i valgkampen, og vil heller ikke sitte oppe valgnatta for å få resultatet på direkten. Jeg må ta den søvnen vi får i en hektisk hverdag med mye action, sier panser-rekrutten.

Jeg må ta den søvnen vi får i en hektisk hverdag med mye action

Etternølerne som ikke er hjemme valghelga kan fortsatt forhåndsstemme i noen dager. I slutten av denne uka arrangeres valg på Garnisonen i Sør-Varanger.