Nyheter

GRØNLANDSK NAVN: Thule Air Base heter ikke lenger det. Navnet ble avslørt forrige uke, med amerikanske, danske og grøndlandske representanter til stede. Vivian Motzfeldt er nr. tre fra venstre.

USAs rombase på Grønland skifter navn

I forbindelse med «Greenlandic Heritage Week» ble Thule Air Base omdøpt til Pituffik Space Base.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Da «Greenland Heritage Week» ble sparket i gang forrige uke ble det avholdt en seremoni i forbindelse med navnebyttet. Den amerikanske basen på det nord-østlige Grønland har fått navnet Pituffik Space Base. Det skriver det danske forsvaret på sine nettsider.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Basen bemannes ikke lenger av personell fra det amerikanske luftforsvaret, men av personell fra U.S. Space Force.

Basen ble bygget i 1951 og radaren på basen skal advare USA om eventuelle innkommende ballistiske missiler. De holder også oppsyn med objekter i bane rundt jorden og romavfall.

Navnet Pituffik er det tradisjonelle grønlandske navnet på bygden som tidligere lå i området hvor basen i dag ligger. Da basen ble bygget, ble befolkningen tvangsflyttet 130 kilometer lenger nord, til Qaanaaq. Området har vært bebodd i mer enn fire tusen år, først av pre-inuittene.

– Med navneendringen ønsker vi å anerkjenne Grønlands rike kulturarv og Grønlands folk, sa general B. Chance Saltzman, Chief of Space Operations i den amerikanske romstyrken.

Grønlands utenriksminister Vivian Motzfeldt var også til stede på seremonien.

– Gjennom avgjørelsen om å endre navn på Thule, har USA demonstrert sin respekt for vennskapet mellom oss, og anerkjent basens kulturarv og historie, sa hun. Det skriver Space News.

Powered by Labrador CMS