Nyheter
RESTAURERT: Minnesmerket ved Vestre gravplass.
Foto: Haakon Vilje, Krigsgravtjenesten
Krigsfanger hedret med restaurert minnesmerke
I løpet av sommeren har minnesmerket i Rana kommune i Nordland blitt restaurert.
Minnesmerket til tidligere jugoslaviske krigsfanger har i sommer blitt restaurert, melder den norske ambassaden i Beograd i Serbia.
Prosjektet med restaurering av et minnesmerke i Rana var et initiativ fra det norske kulturdepartementet og ble finansiert av den norske regjeringen.
Under andre verdenskrig ble både jugoslaviske og sovjetiske krigsfanger gravlagt på Hjartåsen. På den tiden var det tolv jugoslaviske fanger gravlagt der. Etter krigen i 1951 ble gravene flyttet. Siden da har de falne hvilt på Botn jugoslaviske krigskirkegård og på Tjøtta sovjetiske krigskirkegård.
I tillegg til den jugoslaviske krigskirkegården i Botn er det jugoslaviske krigsgraver på Jørstadmoen krigskirkegård, Lademoen og Moholt kirkegårder i Trondheim, Os kirkegård i Bjørnafjorden og på Støren kirkegård i Midtre Gausdal.
Håper å finne identiteten til krigsfangene
Et gjeninnvielsesprosjekt pågår for tiden på Jørstadmoen krigskirkegård, hvor 25 jugoslaviske krigsfanger er gravlagt. Navnene deres vil snart bli merket på et nytt panel.
Ny forskning på identiteten til de jugoslaviske krigsfangene i Norge utføres for tiden av statens dokumentasjonssenter og dets partnere, som følge av at nytt arkivmateriale fra krigen nylig er oppdaget i Tyskland.
Ambassaden håper dette vil føre til identifisering av en rekke jugoslaviske krigsfanger, og vil gjøre det mulig for Norsk Krigsgravtjeneste å merke flere av de jugoslaviske krigsgravene med navn i fremtiden.
Bredere bevissthet
– Denne typen historieengasjement, som inkluderer å minnes skjebnen til fanger fra et fremmed land som døde på norsk jord, er et bidrag til et kollektivt minne og en bredere bevissthet om de tragiske hendelsene som fant sted under andre verdenskrig, skriver ambassaden.
I 2011 ble det innviet en database som gir informasjon om identifiserte ofre. Foreløpig inneholder den navn på mer enn 9000 personer.
Under andre verdenskrig ble rundt 4000 fanger sendt fra det daværende kongeriket Jugoslavia til Norge som slavearbeidere. 2398 døde i fangeleirer i Nord-Norge.