Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen og optimalisere vår nettside. Ved å bruke nettstedet godtar du vår bruk av denne informasjonen. Les mer om dette i vår personvernerklæring

 

 

forum_1519_ghaniingenfremgangisforum_1519_ghaniingenfremgangishttp://forsvaretsforum.no/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=8578/forum-media/PubImages/td17c023.jpg

Uenige om utfallet av Taliban-forhandlingene

Taliban: Avtale. USAs spesialutsending: Ingen avtale, men fremgang. Presidenten: Hverken fremgang eller avtale.

Afghanistans president Ashraf Ghani sier det så langt ikke er noen fremgang i våpenhvilesamtalene mellom USA og Taliban.

Fredsforhandlingene startet tirsdag 22. januar i Doha, Qatar og skulle etter planen vare i to dager. 

Lørdag 26. januar gikk Taliban ut og sa de var blitt enige med USA om et avtaleutkast til en fredsavtale, etter samtaler i Qatar. Det var nyhetsbyrået Reuters som meldte at avtalen gikk ut på at USA trekker seg ut av Afghanistan om 18 måneder. 

I avtalen som Taliban hevdet hadde kommet på plass, var det ifølge Taliban-kilder løfter fra jihadistgruppen om at Afghanistan ikke ville kunne bli brukt av al-Qaida og IS til å angripe USA og deres allierte.

Kildene sa videre at et av nøkkelpunktene i avtalen omhandlet en våpenhvile, men at de ikke har fått bekreftet noen tidslinje på når den eventuelt ville tre i kraft. De sa de kun vil snakke med Afghanistans representanter under en våpenhvile.

 

 

forum_1519_ghaniingenfremgangisFakta om krigen i Afghanistan<p class="forsvaretElement-p">* I oktober 2001, få uker etter 11. september-angrepet, sto USA i spissen for en invasjon som styrtet det afghanske Taliban-regimet og hjalp en opprørsallianse til makten.</p><p class="forsvaretElement-p">* USA og deres NATO-allierte hadde på det meste over 150.000 soldater i landet.</p><p class="forsvaretElement-p">* NATO avsluttet sine kampoperasjoner i Afghanistan i 2014. Gjennom støtteoperasjonen Resolute Support Mission har forsvarsalliansen imidlertid fortsatt rundt 7.500 soldater i landet.</p><p class="forsvaretElement-p">* USA hadde ved årsskiftet rundt 14.000 soldater i Afghanistan, men president Donald Trump har varslet tilbaketrekking av rundt halvparten innen sommeren.</p><p class="forsvaretElement-p">* Norge har i dag om lag 60 spesialsoldater i Afghanistan. Regjeringen besluttet i sommer at dette antallet skal videreføres ut 2019.</p><p class="forsvaretElement-p">* Krigen i Afghanistan har anslagsvis kostet over 110.000 mennesker livet, blant dem 2.400 amerikanske soldater.</p><p class="forsvaretElement-p">* Nesten 2,5 millioner afghanere er ifølge UNHCR registrert som flyktninger, men det antas at ytterligere 1 million afghanere lever som uregistrerte flyktninger i Pakistan.<br></p><p class="forsvaretElement-p">Kilde: NTB​</p>forum_1519_ghaniingenfremgangisFremgang, men ingen avtale

Opplysningene ble aldri bekreftet av amerikanske diplomater, og kort tid etterpå gikk USAs spesialutsending Zalmay Khalilzad ut og motsa Talibans påstand. 
I en serie Twitter-meldinger skrev Khalilzad at møtene hadde vært produktive, men at man ikke har kommet i mål ennå.

– Disse møtene var mer produktive enn de har vært tidligere. Vi har gjort stor fremgang på vesentlige felt, skrev han.

Han la til at samtalene vil gjenopptas snart, og at det stadig er flere ting man må bli enige om. «Ingenting er avgjort før alt er avgjort», skrev han, og understreket at en eventuell avtale må involvere dialog innad i Afghanistan og en «komplett våpenhvile».

Ingen fremgang

Som den siste i rekken kom Afghanstans president Ashraf Ghani på banen i dag. Han siterer Khalilzad på at partene diskuterte våpenhvile, men at det så langt ikke er noen fremgang. I uttalelsen fra presidentkontoret i Kabul mandag stod det også at Taliban krevde overfor Khalilzad, at alle utenlandske styrker må trekkes ut av Afghanistan. Det ble ikke inngått noen enighet på dette punktet.

Det foreligger ingen kommentarer fra Khalilzad eller USAs ambassade i Kabul.

Uttalelsen fra Ghani demper tonen i uttalelser fra Khalilzad selv i starten av helgen da han sa det var gjort «betydelig fremgang» i samtalene med Taliban.

Ghani takker imidlertid Khalilzad og roser USAs innsats for å gjenoppta forhandlinger mellom den afghanske regjeringen og Taliban.

Publisert 28. januar 2019 11:03.. Sist oppdatert 29. januar 2019 13:16.