Nyheter

VELKOMMEN: USAs forsvarsminister Lloyd Austin under velkomstseremonien i București, Romania, onsdag.
VELKOMMEN: USAs forsvarsminister Lloyd Austin under velkomstseremonien i București, Romania, onsdag.

USA ber om mer forsvarssamarbeid blant landene ved Svartehavet

USA ber allierte land som grenser til Svartehavet, om å utvide militærsamarbeidet. Oppfordringen kommer dagen før Natos forsvarsministermøte i Brussel.

Publisert Sist oppdatert

USAs forsvarsminister Lloyd Austin sa etter samtaler med Romanias forsvarsminister Nicolae Cuica at det trenges handling fra kyststatene ved Svartehavet for å motvirke det kan kalte russisk militarisering av regionen.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: [email protected] eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Sikkerhet og stabilitet i Svartehavet er i USAs nasjonale interesse og kritisk for sikkerheten på Natos østflanke, sa Austin.

Han la til at regionen er sårbar for russisk aggresjon.

– Vi ser bevis for det gjennom handlingene i det østlige Ukraina og ved okkupasjonen av deler av Georgia, sa forsvarsministeren under et pressemøte.

Les også: Et innovasjonsfond på én milliard euro skal drive fram ny teknologi i Nato. Norge er fortsatt i tenkeboksen.

Besøket i Bucuresti er tredje stopp på en rundtur i forkant av ministermøtet i Nato. Hensikten er å bygge opp tillit blant allierte som Ukraina og Georgia som begge håper å kunne bli opptatt som Nato-medlemmer. USA ønsker uansett å styrke det militære samarbeidet mellom vennligsinnede land i regionen.

USA har rundt tusen soldater stasjonert i Romania, et nærvær som Austin kaller en god avskrekkingsstyrke med tanke på mulig russisk aggresjon. Amerikanske tjenestemenn avviser spekulasjoner om at USA vil utvide sitt nærvær i Romania eller opprette en permanent base i landet.

Les også: Ikke slutt på Nato-operasjoner utenfor alliansen, ifølge Jens Stoltenberg.

Powered by Labrador CMS