– Vi vet hvilke militærbaser de bruker for å angripe oss. Det er galskap hvis vi ikke kan svare og angripe de som angrep og drepte barna våre på sykehuset, sier Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj torsdag på Nato-toppmøtet i Washington DC.
Annonse
Han viser til et barnesykehus i Kyiv, som ble truffet av et russisk missil 8. juli. Flere ble drept eller skadet i angrepet. Flere land har gitt restriksjoner på våpen donert til Ukraina, som hindre ukrainerne i å bruke våpnene på russisk territorium.
Zelenskyj mener restriksjonene hindrer Ukraina i å beskytte seg mot russiske angrep.
– Hvorfor kan ikke vi angripe disse menneskene, disse militærbasene som brukes som utgangspunkt for bomber, fly og missiler som dreper barna våre? For meg er ikke det et retorisk spørsmål, sier den ukrainske presidenten.
Holder betingelsene hemmelig
I løpet av våren har flere land løsnet på restriksjonene, og tillatt Ukraina å ramme mål på russisk jord. Noen land har ingen restriksjoner, mens andre begrenser Ukrainas mulighet til å bruke våpnene dypt inne på russisk territorium.
Norske myndigheter ønsker ikke å si hva vi tillater Ukraina å gjøre med våpnene Norge har donert.
Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.
Da Norge tidligere denne uken offentliggjorde at landet gir seks F-16 jagerfly til Ukraina i løpet av året, ønsket ikke statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) å fortelle hvilke eventuelle begrensinger Norge legger på bruken av kampflyene.
– Vår ramme er at Ukraina etter folkeretten har lett til å forsvare seg selv. Og punkt to: Etter folkeretten må de skille mellom militære og sivile mål. De to forutsetningene er absolutte fra vår side. I det første ligger det at når du skal forsvare deg selv, så må du forsvare deg mot det angrepet som rammer deg, sier Støre til Forsvarets forum, men legger til:
– Men når det gjelder ytterligere rammer rundt det vi gir, så kommenterer jeg ikke det. Det viser at det kan være rammer, men det kan ikke være det også.
Medlemslandene avgjør selv
Natos generalsekretær Jens Stoltenberg mener at det er opp til hvert enkelt medlemsland å avgjøre hvordan Ukraina kan bruke donerte våpen.
– Det er til syvende og sist de enkelte medlemslandene som setter begrensninger på bruk av de våpnene de leverer, sier Stoltenberg til Forsvarets forum i forkant av Nato-toppmøtet.
Men Nato-sjefen understreket Ukrainas rett til å forsvare seg selv.
– Det Russland gjør, er en angrepskrig. Det Ukraina gjør, er selvforsvar. Og det er nedfelt i folkeretten at de har lov til. I henhold til folkeretten så omfatter retten til selvforsvar også retten til å slå til mot legitime militære mål på fiendens territorium, sier Stoltenberg.