Fyller 15 år for full musikk

Tirsdag er Natos Joint Warfare Center i Stavanger 15 år. Det feires med polsk militærorkester, tysk kammerensemble og norsk band.

Publisert Sist oppdatert

– Nato har greid å utvikle senteret til et godt sted å øve, sier den polske generalmajoren Andrzej Reudowicz til Forsvarets forum. 

Han er sjef for Joint Warfare Center (JWC) på Jåttå i Stavanger. Festen ble markert med celebert besøk. Både forsvarsminister Frank Bakke-Jensen og forsvarssjef Haaakon Bruun-Hanssen var med på å feire fødselsdagen til tenåringen. Og i tillegg til det polske militærorkesteret og et tysk kammerensemble, var det norske bandet Flunk med på festen.


– Alle ser hvor viktig oppdatert kunnskap er blitt. De som får opplæring her, er blant de som er mest forberedt til å håndtere nye situasjoner.

Reudowicz sier han er veldig fornøyd med plasseringen av senteret.

– Klimaet i Norge kan være krevende, og det er ikke spesielt billig her, men du finner ikke noe annet sted som gir de samme mulighetene utendørs. Dette er unikt. Vi opplever en fantastisk natur. Alle som kommer, blir overrasket over mulighetene.

Treningssenteret spiller også en sentral rolle under storøvelsen Trident Juncture.

– Kompetanse er en kritisk faktor. Joint Warfare Center gir styrkene i Nato-landene kunnskap for dagen – og bygger kunnskap for morgendagen, sier forsvarsminister Frank Bakke-Jensen. 

Joint Warfare Center gir styrkene i Nato-landene kunnskap for dagen – og bygger kunnskap for morgendagen


Han er veldig godt fornøyd med at JWC har så godt rykte i Nato.

– Det er også en fordel for Norge at vi kan lene oss på et kunnskapssenter som ligger ganske nært. Senteret viser vektleggingen i Nato på kollektivt ansvar. Nato kan bruke dette sentret til å vise at vi står sammen som allianse, sier Bakke-Jensen.