Kultur:

Fullførte med stil

Mer enn 100 gikk i militært utstyr under Ole Reistads minneløp i Indre Troms.

– Vi kan ikke skuffe bataljonen vår. Vi skal vinne lagkonkurransen, så klart, smiler Martin Slettum, Magnus Mostad og Kristian Spord fra Sanitetsbataljonen på Setermoen. 

Et lite kvarter før start er optimismen fortsatt stor før det 35 kilometer lange turrennet som de skal gjennomføre i militær uniform og med Forsvarets hvite natoplanker under feltstøvlene.
– Vi er selvsagt kommandert ut til å gå rennet, men det tror vi skal gå bra. Det blir verst de første 14 km, men når vi er kommet opp Orta blir det bare gøy, sier guttene.
De har lagt lilla festevoks under skiene og har begrunnelsen for smurningsvalget klart:
- Det var den eneste festevoksen vi hadde på kasernen, smiler de.
Samtidig trøster de seg med at de sannsynligvis vil få godt feste med de militære skiene uansett voksvalg.


De er tre av ni soldater fra bataljonen som skal gå rennet. I lagkonkurransen er det snittida til alle løperne som avgjør resultatet. Saniteten har fem gutter og fire jenter til start.

– Vi må være minimum fem løpere og maksimum ti løpere på laget, og Sanitetsbataljonen har jo noe å forsvare. Vi skal gi alt, for vi er den sprekeste avdelingen i Forsvaret, smiler guttene.
De forklarer at de vet litt om Reistadløpet, og at de faktisk også her trent en del på ski.
– Vi har brukt ski både i øvelser og ellers, så dette går nok bra, sier sanitetssoldatene.
De tror de vil bruke en time per mil.
– 3,5 til 4 timer. Da tror vi at vi er i mål, sier Martin Slettum fra Gjøvik, Magnus Mostad fra Horten og Kristian Spord fra Bergen.
Og tida deres i mål ble henholdsvis 3.32 på Spord, 3.49 på Slettum og 4.13 på Mostad.


Reistad-løpet gikk første gang i 1968, til minne om idretts-obersten som satte tydelige spor etter seg i indre Troms. De to siste årene har arrangementet inngått i Visma Ski Classics. Tord Asle Gjerdalen ble vinner av langdistansen på drøyt fem mil. Japanske Masako Ishida vant kvinneklassen.