Nyheter

PSYKIATER: Erik Salvador, psykiater og konsulent i McKinsey, blir intervjuet av Forsvarets forums Gro Anita Furrevik.
PSYKIATER: Erik Salvador, psykiater og konsulent i McKinsey, blir intervjuet av Forsvarets forums Gro Anita Furrevik.

Podkast: Fryktløs på fire dager

Erik Salvador har hjulpet Forsvarets veteraner med å håndtere angst etter traumatiske opplevelser. Med hans metode kan du lære å kontrollerere og leve med frykten i løpet av kort tid.

Publisert

Lever du med angst som følge av traumatiske opplevelser? Eller er du kanskje redd for edderkopper? Eller har flyskrekk?

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Frykt ikke! Det finnes hjelp, og behandlingen går kanskje raskere enn du forestiller deg.

Erik Salvador, psykiater og konsulent i McKinsey, har mange års erfaring fra Forsvarets sanitet (FSAN), der han blant annet har jobbet med veteraner med posttraumatisk stresslidelse (PTSD). Under arbeidet i Forsvaret utviklet Salvador en metode for å kunne lære mennesker å kunne mestre og leve med frykt.

Hør forsvarssjefen i podkast: Dette vil han si til sin russiske motpart

– Man kan i løpet av kort tid til bli mye bedre til å tåle frykt. Og hvis man tåler frykten sin bedre, blir den ikke så voldsom og overveldende, forteller han i Forsvarets forums podkast Krig & sånn.

Et av virkemidlene i behandlingen er å utsette pasienten for frykten, for eksempel ved å eksponere en person med høydeskrekk for høyder, eller la soldater gjenoppleve traumatiske episoder fra slagmarken med virtuell virkelighet (VR).

Hør podkast Ukraina-spesial: Slik påvirker sanksjonene Russland

– Behandlingen er basert på metoder som man har visst om i veldig mange år. Det er en hybrid av forskjellige metoder. På den ene siden er det klassisk eksponeringsterapi, det å utsette seg selv for ting som man er ukomfortabel med, for å lære å tåle det. På den annen side inkorporerer den kunnskap som blant annet Bergens-modellen har vist oss. Ved å gjøre ting over kort tid intensivt og komprimerer behandlingstiden og intensiverer den, så kan man unngå å måtte bruke veldig lang tid på den, sier Salvador.

Hør hele podkast-episoden her:

Powered by Labrador CMS