Nyheter:

Frykt for helikopterberedskapen i nord

Flyttingen av de to første Bell-helikoptrene fra Bardufoss har skapt sterke reaksjoner.

Publisert Sist oppdatert

De to første av i alt seks Bell-helikoptrene har forlatt Bardufoss og landet på Rygge. Når flyttingen er over står tre Bell-helikoptre igjen på Bardufoss.

I dag står Bell-maskinene til 339-skvadronen på en times beredskap. Slik blir det ikke etter 1. januar 2020. Da kuttes beredskapsordningen, og det betyr at helikoptrene i prinsippet er utilgjengelig for sivile oppdrag som trenger rask responstid.

Ikke vakt lenger 

– Vi går av vakt ved nyttår. Da har vi ikke vakt lenger, og det betyr en halvering av beredskapen, selv med et politihelikopter på plass. I dag er vi på stasjonen hele tiden og har en times beredskap. Det er det slutt på etter 1. januar 2020, sier tillitsvalgt i Norges offisers- og spesialistforbund (NOF), Geir Brandsegg, som er systemoperatør på Bell 412 til Folkebladet.

Denne uttalelsen står i skarp kontrast til hva forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) har uttalt ved en rekke anledninger, nemlig at det alltid vil være to helikopter på beredskap for politiet i Troms.

Det har fått forsvarspolitisk talsmann i Frp, Per-Willy Amundsen, til å reagere.

– Det som blir skissert nå, kommer aldri til å bli akseptert. Dette tar jeg umiddelbart opp med forsvarsministeren der jeg legger til grunn at dette ikke vil skje. Det er ingen aktuell problemstilling at beredskapen skal forsvinne med Bell-helikoptrene, sier Amundsen til Folkebladet, som for øvrig mener det var en tabbe av Stortinget å vedta en flytting til Rygge selv om vedtaket ble gjort da Amundsen var justisminister.

Skal være på plass 

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) sier til til Folkebladet at alternativ helikopterberedskap skal være på plass før de fire siste Bell-maskinene forlater Bardufoss.

– Forsvaret skal ha to helikopter på én times politiberedskap frem til Justisdepartementet selv kan ivareta denne beredskapen. Etter planen skal Justisdepartementet ha dette på plass 1. januar 2020. Hvis ikke, opprettholder vi beredskapen med Forsvarets helikopter, sier Bakke-Jensen til avisen.