Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen og optimalisere vår nettside. Ved å bruke nettstedet godtar du vår bruk av denne informasjonen. Les mer om dette i vår personvernerklæring

 

 

forum_2741_frigjøringenavfinnmaforum_2741_frigjøringenavfinnmahttp://forsvaretsforum.no/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=10516Tunellene: Ved det massive steinbruddet i Sør-Varanger utenfor Kirkenes, lå tunellene der Evelyn Olsen Lid og familie søkte tilflukt i oktober 1944. /forum-media/PubImages/Evelyn Olsen Lid.jpgTunellene: Ved det massive steinbruddet i Sør-Varanger utenfor Kirkenes, lå tunellene der Evelyn Olsen Lid og familie søkte tilflukt i oktober 1944.

Flyktet inn i fjellet

Evelyn Olsen Lid (85) søkte tilflukt i gruvetuneller da russerne marsjerte mot Kirkenes. Da hun kom ut lå byen i ruiner

Evelyn Olsen Lid var ti gammel år da tyskerne svidde av Finnmark.

Fra luften ble Kirkenes bombet av russiske fly. På bakken tente tyskerne på bygninger og hjem. Alt som kunne benyttes av russerne, skulle bli svidd og jevnet med jorden. Flere hundre meter inn i et fjellmassiv, ved Bjørnevatn, søkte ti år gamle Evelyn tilflukt med to småsøsken og moren mens krigen raste utenfor. Hun tar med Forsvarets forum til det massive steinbruddet i Finnmark – der folk søkte ly for krigen i oktober 1944.

Faren omkom

Drøyt to år tidligere i januar 1942 omkom faren Eilif i en bilulykke. Han satt på lasteplanet til en tysk tømmerbil som kjørte ut av veien. Han fikk tømmeret over seg og døde senere av skadene. Han lå og ropte på hjelp i flere timer før han ble funnet, forteller Olsen Lid.

 

 

forum_2741_frigjøringenavfinnmaforum_2741_frigjøringenavfinnmahttp://forsvaretsforum.no/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=10469Tøft: Evelyn Olsen Lid forteller om en tøff tid under okkupasjonen - spesielt etter at faren Eilif døde. /forum-media/PubImages/_DSC6091.jpgTøft: Evelyn Olsen Lid forteller om en tøff tid under okkupasjonen - spesielt etter at faren Eilif døde.


– Jeg husker det fortsatt godt. Mamma nådde aldri fram før han døde, sier hun.

Moren til Evelyn Olsen Lid måtte finne arbeid og inntekt der hun kunne, og ble kokk for et kompani av tyske soldater. Det var bedre enn da moren vasket for tyskerne, minnes hun.

Med kun én inntekt til en familie på fire var det ikke lett, sier Olsen Lid. Eldst som hun var, fikk Evelyn et stort ansvar i passe på sine småsøsken.

– Mamma hadde ikke et øre etter begravelsen. Det var en vanskelig oppvekst og et tøft liv i Finnmark.

– Jobben til mamma var det som gjorde at vi overlevde krigen.

Søkte dekning

Da russerne gikk mot Finnmark i oktober 1944 flyktet Evelyn Olsen Lid og familien inn i gruvetunnellene ved Bjørnevatn. Ifølge Olsen Lid var det rundt 3000 som søkte ly i gruvegangene ved Kirkenes.

– Da begynte tyskerne å brenne ned husene. Russerne skulle ikke ha noen hus eller hjem de kunne komme til. Alt skulle brennes.

 

 

forum_2741_frigjøringenavfinnmaforum_2741_frigjøringenavfinnmahttp://forsvaretsforum.no/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=10467Sendt til Sverige: Etter at tyskerne var drevet vekk fra Finnmark, ble søsknene og Evelyn sendt til Sverige en periode, forteller hun. /forum-media/PubImages/_DSC5974.jpgSendt til Sverige: Etter at tyskerne var drevet vekk fra Finnmark, ble søsknene og Evelyn sendt til Sverige en periode, forteller hun.
forum_2741_frigjøringenavfinnmaforum_2741_frigjøringenavfinnmahttp://forsvaretsforum.no/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=10468Sendt til Sverige: Etter at tyskerne var drevet vekk fra Finnmark, ble søsknene og Evelyn sendt til Sverige en periode, forteller hun. /forum-media/PubImages/_DSC5987.jpgSendt til Sverige: Etter at tyskerne var drevet vekk fra Finnmark, ble søsknene og Evelyn sendt til Sverige en periode, forteller hun.

Olsen Lid forteller at det var køyesenger i flere etasjer, og at de som hadde flyktet inn i tunellene hadde bygget hytter i gruvegangene. Da etterhvert russerne drev tyskerne vekk, ble de møtt av et skremmende syn da de forlot gruven og kom ut i dagslys, forteller hun. 

– Da vi kom ut av tunellene slo varmen i mot oss og ammunisjon tyskerne hadde slengt fra seg i en kulldynge smalt dag og natt.

– «Krigen er ikke slutt», sa jeg til mamma.

Kirkenes lå i ruiner.

 Les flere saker om frigjøringen av Finnmark:

 

 

Hun opplevde frigjøringen – han rømte fra tyskerne<img alt="" src="/forum-media/PubImages/fofoAN-6.jpg" style="BORDER:0px solid;" />Hun opplevde frigjøringen – han rømte fra tyskerneMens Karstein rømte til fjells og til avsidesliggende gårder, fikk Hilda beskjeden om at sovjetiske styrker og freden var kommet.http://forsvaretsforum.no/ektepar-opplevde-frigjøringen-fra-hver-sin-side
Tegnet frigjøringen: – Dårlig forhold til norske soldater<img alt="" src="/forum-media/PubImages/Tegneserie%20hoved.jpg" style="BORDER:0px solid;" />Tegnet frigjøringen: – Dårlig forhold til norske soldaterEi finnmarksjente møter en norsk soldat i ruinene av Kirkenes, men snur ham ryggen. I «Da Norge brant» utforsker tegneserieskaper Kristian Krohg-Sørensen minner og mellommenneskelige relasjoner.http://forsvaretsforum.no/ny-tegneserie-om-frigjøringen-av-finnmark
Frigjøringen av Finnmark<img alt="" src="/forum-media/PubImages/bjørnevatn%20gruve%202%20kopi.jpg" style="BORDER:0px solid;" />Frigjøringen av FinnmarkFrigjøringen av Øst-Finnmark er et godt eksempel på at forente krefter måtte til for å bekjempe fienden som hadde okkupert store deler av Europa i flere år, skriver forsvarsminister Frank Bakke-Jensen.http://forsvaretsforum.no/frigjøringen-av-finnmark


Publisert 21. oktober 2019 12:34.. Sist oppdatert 22. oktober 2019 10:49.