Nyheter:

Macron og Putin øyner en løsning på Ukraina-konflikten

– Det er reell mulighet for å avslutte konflikten som har pågått i fem år, sier Macron.

Macron mottok Putin i sommerresidensen Bregancon, en middelalderfestning på kysten sørøst i Frankrike, mandag ettermiddag.

Ukraina og Syria var de viktigste samtaletemaene. Også Russlands forhold til EU, spørsmålet om det er på tide å gi Russland plass i G7, som dermed kan bli G8 igjen, og gule vester-demonstrasjoner, sto på agendaen.

Møtet mellom de to presidentene fant sted bare noen dager før G7-landene møtes fra lørdag til mandag i Biarritz i Frankrike, der USAs president Donald Trump er blant deltakerne.

Ukraina-toppmøte

Macron kunngjorde at det innen «de nærmeste ukene» skal holdes et nytt toppmøte for å diskutere konflikten i Ukraina. Møtet skal finne sted i den såkalte Normandie-gruppen, som består av Ukraina, Russland, Tyskland og Frankrike.

– Det er reell mulighet for å avslutte konflikten som har pågått i fem år, sa Macron under en pressekonferanse på starten av samtalen med Putin.

Macron sa valget av Ukrainas nye president Volodymyr Zelenskyj har bedret muligheten for å avslutte konflikten. Det gjorde også Putin. Han ga uttrykk for det han kalte «forsiktig optimisme» etter at å ha hatt kontakt med Zelenskyj.

– Det er ting som det er verdt å snakke om og som gir grunnlag for forsiktig optimisme, sa Putin, som ankom sommerresidensen med helikopter fra flyplassen i Marseille.

Syria-bekymring

I Syria-spørsmålet var avstanden desto større mellom de to presidentene. Macron ga uttrykk for «dyp bekymring» over luftangrep i Idlib-provinsen nordvest i Syria, og han sa til Putin at det haster med å få våpenhvilen implementert.

– Jeg må få gi uttrykk for vår dype bekymring over situasjonen i Idlib. Befolkningen i Idlib lever med bomber over seg. Barn blir drept. Det er viktig at våpenhvilen man ble enig om i Sotsji, trer i kraft, sa Macron til Putin.

Putin svarte at Russland støtter Syrias president Bashar al-Assad og den syriske hærens framstøt i Idlib.

– Vi støtter den syriske hærens innsats for å avslutte terrortruslene i Idlib, sa Putin.

– Vi har aldri sagt at terrorister skal føle seg trygge i Idlib, la Putin til.

G7 kan bli G8 igjen

Under pressekonferansen fikk Putin spørsmål om Russland kan vende tilbake til G8.

Putin svarte at man ikke kan slutte seg til en organisasjon som ikke lenger finnes – en henvisning til at G8 ble G7 da Russland ble kastet ut i 2014 etter Moskvas annektering av Krim-halvøya.

Men med Trump som trolig blir leder for G7 neste år, kan ting skje, mener Putin.

– Enhver kontakt med våre partnere, og i ethvert format, er alltid nyttig. Vi utelukker ingenting, sa Putin.

Gule vester

Putin fikk også spørsmål om russiske myndigheters håndtering av opposisjonens demonstrasjoner i Moskva. Putin svarte at han ikke ønsker seg franske tilstander med gule vester.

– Jeg er gjest her og det er ukomfortabelt for meg å snakke om dette, sa Putin, før han snakket om drepte og sårede under de såkalte gule vester-demonstrasjonene i Frankrike.

– Vi ønsker ikke at noe slikt skjer i den russiske hovedstaden. Vi gjør alt vi kan for å sikre at situasjonen holdes innen lovens rammer, sa Putin.

Macron svarte at Frankrike er et land der folk kan «uttrykke seg fritt og demonstrere fritt, men de kan ikke forstyrre offentlig orden».

Powered by Labrador CMS