Nyheter

HENLAGT: Søksmålet mot det franske energikonglomeratet TotalEnergies, er henlagt

Bombefly-søksmål mot energiselskap henlagt

TotalEnergies ble anklaget for å medvirke til krigsforbrytelser ved å forsyne russiske bombefly med drivstoff.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

To organisasjoner, franske Darwin Climax Coalition og ukrainske Razom We Stand, reiste søksmålet i oktober.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Det skjedde etter at avisa Le Monde og organisasjonen Global Witness i august avslørte at TotalEnergies fram til midten av 2022 eide en andel i det russiske gasselskapet Terneftegaz, som hadde utvunnet gass fra et felt nord i Russland.

Ifølge Le Monde var det aktuelle feltet en kilde til gasskondensater som etter hvert ble drivstoff som ble fraktet til russiske flybaser nær den ukrainske grensa.

Human Rights Watch og Amnesty International har anklaget skvadroner som er basert der, for angrep mot sivile, inkludert bombeangrepet mot et teater i Mariupol i mars, der ukrainske myndigheter hevder at hundrevis ble drept.

TotalEnergies har på det sterkeste avvist anklagene, og sagt at alt av gasskondensater ble eksportert ut av Russland.

Franske antiterrormyndigheter bekreftet mandag at saken er henlagt etter en «grundig rettslig og faktisk gjennomgang av alle elementene som er levert inn av saksøkerne og, på eget initiativ, TotalEnergies».

Advokater for de to organisasjonene sier at avgjørelsen vil ankes, og anklager myndighetene for å bukke under for politisk press.

– Ingen tviler på at det i dagens økonomiske og politiske situasjon er politisk vilje til å hjelpe Total, sier advokatene i en uttalelse.


Powered by Labrador CMS