Nyheter
Norske soldater hedret med medaljer under fransk seremoni
– Denne seremonien styrker vår felles kamp for sikkerheten i Europa, sier Florence Robine, Frankrikes ambassadør til Norge.
Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Tre norske soldater, som alle er i Sjøforsvaret, fikk hver sin medalje for deres innsats under forskjellige internasjonale operasjoner. Tildelingen, som var under en minneseremoni mandag på Vestre gravlund i Oslo, er en hyllest til dem som har dødd i sin kamp for Frankrike, helt tilbake til første verdenskrig.
Dette er navnene på dem som fikk medalje, og begrunnelsen:
Orlogskaptein Steinar Lassen og Orlogsmester Vilhelm Rikstad – Tildelt den franske nasjonale forsvarsmedaljen i bronse, for å ha vist god innsats i CHAMMAL-operasjonen. De styrket fransk-norsk samarbeid og bidro til sikkerheten i Irak. Tjenestegjorde i Operasjon Inherent Resolve og utmerket seg med fremragende militære og profesjonelle kvaliteter. Lassen tjenestegjorde fra august 2022 til mars 2023 og Rikstad fra august 2022 til februar 2023.
Kommandørkaptein Paal Greger – Tildelt den franske minnemedaljen MCF-Ormuz for sin tjeneste i EMASoH/AGENOR-operasjonen. Bidro fra november 2021 til mars 2022 for maritim sikkerhet i Hormuzstredet, og fremhevet Norges rolle i internasjonal maritim sikkerhet.
– En ære
Paal Greger, som var den eneste som fikk den franske minnemedaljen, er glad for å få medaljen.
– Det er en stor ære å få en fransk medalje, og få en anerkjennelse for innsatsen sin. Det var også veldig artig at vi var tre fra Sjøforsvaret som fikk medalje, sier han.
To ukers forvarsel
Greger fikk en telefon fra Forsvaret da han var på ferie sommeren 2021. Da fikk han beskjed om at beredskapskontrakten hans var aktivert og han skulle bli sendt ned til Abu Dhabi om to uker. Han er nemlig reserveoffiser, og er til vanlig politioverbetjent og innsatsleder i politiet i Møre og Romsdal.
– Hvordan føltes det å bli ringt opp på så kort varsel?
– Det er jo slik at, har du sagt A på kontrakt, så må du si B, og det er mottatt. Jeg var midt i ferien, så det kom jo litt overraskende. Jeg fikk jo beskjed om at jeg skulle være der innen to uker, så det var litt sånn hastig, sier Greger.
Greger måtte gjennom en rekke forskjellige instanser før han ble sendt ned.
– Det ble litt forsinkelse, fordi Norge ikke har hatt militært personell i Emiratene før. Så da måtte vi bli enige om hvilken status vi skulle ha som militært personell. Da var både Forsvarsdepartementet, Utenriksdepartementet og ambassaden inne i bildet. Til slutt fikk vi på plass en enighet med myndighetene der nede, avslutter han.
Greger, som var i Task Force 474 i EMASoH (European Maritime Situation Straight of Hormuz), jobbet fra den franske marinebasen i Abu Dhabi. I fire måneder var han i Midtøsten og tjenestegjorde som Battle Watch Captain (BWC).
En Battle Watch Captain sørger for at operasjonen er i drift 24/7, og er gitt beslutningsmyndighet opp til et visst nivå. Det skriver Greger i en tekstmelding til Forsvarets forum.
Må ikke glemme
Frankrikes ambassadør i Norge Florence Robine holdt tale ved siden av forsvarsattachéen Sébastien Chatelain, som også snakket under seremonien. I talen til Robine snakket hun om viktigheten av å ikke glemme de som døde i Frankrike under krigene opp gjennom historien, og viktigheten av å bevare fred.
– Hver soldat som døde på slagmarken har sin egen unike historie. Alle er samlet i sin ofring. I enkle, men kraftfulle, ord «dødd for Frankrike», sa Robine.
Samarbeid
Til Forsvarets forum sier Robine at symbolet med denne medaljeutdelingen er samarbeidet mellom landene våre.
– Denne seremonien fremhever vår felles kamp for sikkerheten i Europa siden første verdenskrig, men ikke bare det, våre felles anstrengelser under andre verdenskrig, for eksempel i Narvik og D-Dagen. Det som symboliseres ved tildelingen av medaljene i dag er samarbeidet mellom landende våre, sier Robine til Forsvarets forum.
– Du ser alle disse unge menneskene, tilstedeværelsen av studentene fra den franske skolen i Oslo er virkelig en del av vårt felles vennskap. Det er viktig at ungdommen er fullstendig involvert i denne seremonien, sier Robine.
Viktig seremoni
Militærattaché Sébastien Chatelain, som festet medaljene på soldatene, understreker til Forsvarets forum at denne seremonien er utrolig viktig for franskmenn, og en god mulighet for å markere det lange vennskapet mellom Frankrike og Norge.
– I dag feirer vi ett århundre med vennskap. Vi er bryr oss veldig om franskmennene som døde under første verdenskrig, og under alle de militære operasjonene det siste århundre tilbake. Det gjelder også alle allierte, og spesielt nordmennene, forteller Chatelain til Forsvarets forum.
– Vi har et gammelt og oppriktig forhold, som er bygget på dette felles offeret. Videre illustreres dette i dag med de franske skolene, som har både franske barn, men også en god del norske, sier han.