Nyheter
Forsvaret sliter med rekruttering til Nato-stillinger
– Vi når ikke målsettingen om å ha stillinger med innsikt og innflytelse om denne tendensen fortsetter, sier FPVS.
Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Stadig færre ønsker å jobbe i Nato-land på vegne av det norske Forsvaret. Nedgangen i antall søkere er dramatisk.
– I 2012 var det 62 søkere til en av Nato-stillingene våre i USA. I fjor var det 20 søkere til en tilsvarende stilling, sier seksjonssjef Ståle Bergum ved FPVS, Forsvarets personell- og vernepliktsenter til Forsvarets forum.
Både Bergum og sjefen for Forsvarets utenlandsavdeling, Bjarte Namtvedt, utrykker stor bekymring for den generelle tendensen at viljen og lysten til å søke seg utenlands for Forsvaret, er nedadgående.
Trenger kvalifiserte fagfolk
– For å stoppe denne utviklingen er vi avhengige av å få folk tilbake til Forsvaret. Før var det snakk om nedbemanning og avvikling. Nå er det snakk om å få godt kvalifiserte fagfolk til å søke stillingene vil sliter med å fylle, sier Namtvedt.
De to levner ingen tvil om at det er den manglende interessen fra offiserkorpset som er et stort problem når det gjelder å få besatt viktige Nato-stillinger for Forsvaret.
– Vi når ikke målsettingen om å ha stillinger med innsikt og innflytelse om denne tendensen fortsetter. Fra Natos side etterspørres det en større rekruttering fra offiserskiktet enn det Norge klarer å bidra med, sier Namtvedt og Bergum fra FPVS.
De mest populære
Det er nok av stillinger, land og steder med NATO-tilknytning folk i Forsvaret har anledning til å søke seg til. Det mest populære finnes ved NATO-hovedkvarteret i Brussel, ved Washington-ambassaden og ulike baser i USA, NATO-baser i Norfolk utenfor London, i Napoli, Italia og Ramstein i Tyskland.
– Det jo et politisk ønske i Norge at vi skal være representert i NATO, da er det en forventning om, ikke bare hvilke stillinger vi skal få, men også hvilke stillinger vi skal fylle. Det kan være spesialiserte stillinger. Noen ganger er det lett, andre ganger er det verre å få til, sier Namtvedt.