Nyheter:

Fotograf kommandert til å slette bilder

Fotograf i lokalavis måtte slette bilder han hadde tatt av italienske soldater på øvelse i Norge.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Hendelsen skjedde da Bjørn Brandt i Gudbrandsdølen Dagningens (GD) påtraff italienerne på Lesja, i ferd med å losse utstyr og bygge leiren de skal ha tilhold i under Nato-øvelsen Trident Juncture.

En «streng italiensk kommandant» satte ned foten og nektet Brandt å ta bilder. Bilder de allerede hadde tatt av soldater og annet ved leirområdet, ble Brandt kommandert til å slette.

– Jeg kjørte inn på et område hvor det gikk en del soldater, så da hoppet jeg ut for å ta bilder av dem. De sa først at det var ok, men så kom kommandanten og sa det motsatte. Jeg ble tatt med inn på et rom og fikk beskjed om å slette bildene, sier journalist Bjørn Brandt i GD til Forsvarets forum. 

Bildet ble tatt av syv-åtte soldater på et jorde utenfor Lesja.

Etterpå ble han fotfulgt av en italiensk offiser, og det var ingenting å ta bilde av, bortsett fra et tomt jorde. Han dro derfor til HV-skolen på Dombås, der han tok et bilde av en buss full av soldater.

– Da var de på offentlig vei, så da var det jo ok.

– Jeg er 64 år gammel og har opplevd en del ting, men det er jo synd å bli møtt på denne måten. I stedet laget jeg reportasje om bygdefolket som ønsket soldatene velkommen.

– Hva tenker du om hendelsen?

– At soldatene var dårlig forberedt på at norsk presse kommer til å skrive og ta bilder av dem.

ITALIENERE: Slik så det ut på Åndalsnes da italienerne rullet ut av skipet de ankom med. FOTO: TORBJØRN KJOSVOLD

 
Italienerne kom til Norge og Åndalsnes med skip lørdag 18. august, noe som også markerte starten på at soldater begynner å ankomme øvelse Trident Juncture. Mottak av soldater og materiell vil foregå i tiden fremover mot selve øvelsen, som drar seg til i månedsskiftet oktober/november.

Redaktør Kristian Skullerud i GD reagerer på hendelsen

– Dette skulle selvsagt ikke skjedd. At den italienske kommandanten forlangte at bildene skulle slettes er ikke bra. Vi skulle heller ikke ha etterkommet ønsket hans, sier redaktøren, før han legger til: 

– Journalisten følte nok litt på det der han sto med strenge offiserer og soldater rundt seg, sier Skullerud.

Foreløpig har ikke GD-redaktøren kontaktet Forsvaret om episoden, men vurderer det nøye.

– Jeg ser at Forsvaret nå har svart oss i avisa på denne saken. Men jeg har ikke helt bestemt meg for hvordan jeg skal gå videre med saken, sier Skullerud.

– Hva tenker du Forsvaret og Nato nå bør gjøre?

– Med tanke på all den informasjon som har kommet i forkant av øvelsen, er det jo ganske fantastisk at dette skjer når de første soldatene kommer. Man skulle jo tro at både Forsvaret og Nato hadde forberedt styrkene sine på at det vil bli mediedekning. Det har de tydeligvis ikke gjort godt nok, sier Skullerud.

REDAKTØR: Kristian Skullerud sier de ikke burde slettet bildene slik italienerne ba om. FOTO: GD

 
Tirsdag kom beskjeden fra Forsvaret og Heimevernet om at dette ikke skal skje igjen.

Informasjonssjef i Heimevernet, Per Gunnar Grosberghaugen, sier til GD at det har kommet en anmodning om at Forsvaret gir noen retningslinjer til de utenlandske styrkene.

– Styrkene som kommer til Norge er fra mange land og har forskjellige erfaringer med hvordan pressen håndteres underveis i en øvelse, sier Grosberghaugen til GD.

– Vi vil prøve å få til at lokale HV-styrker veileder og bidrar som bindeledd ved interesse fra pressen og spesielt lokalaviser, sier Grosberghaugen.

PS: Det hører med til historien at GD ble ønsket velkommen tilbake når leiren blir ferdig bygget.

Powered by Labrador CMS